Vrátil jste se do Kladna po dlouhé době. Jak k tomu došlo?
Dostal jsem nabídku jít trénovat SK Kladno, za což jsem byl rád. Akceptoval jsem ji, protože jsem věděl, kdo mi tu nabídku dával. Věděl jsem, že se kladenský klub chce posouvat dál a věřím, že se dál posouvat bude. Když totiž někdo dělá klíčové úkony, které na Kladně dělají, tak je jen otázkou, kdy se dostaví zlepšení.

Jakou roli hrálo, že se vracíte domů?
Velkou. Vracím se po mnoha letech. Začínal jsem tady jako mladý, klub mi dal tehdy šanci a já mu to chci vrátit. Jsem Kladeňák, znám tu spoustu lidí a chci jim přinést úspěch. Chci, aby se mužstvo posouvalo a lidé z toho měli radost. Vůbec to není o dnešním vítězství, které je jen malinkým střípkem a důkazem, že když budeme dobře pracovat, budeme se posouvat dál. Jsme ale opravdu na začátku. Nic není zalité sluncem. Musíme makat dál.

Jak vám zatím návrat na SK „chutná“?
Jsem nadšený. Mám okolo sebe pozitivní lidi, kteří jsou pracovití. Za to jsem rád. Energie, kterou vynakládáme je velká... a to se nám vrátí.

Když jste přišel k týmu, co byl váš první, hlavní cíl?
Musíme hráče naučit chodit trénovat. Trénovat lidi na gauči totiž neumí nikdo. Pak už je jen o nás, jestli je dokážeme posouvat dál… a tomu já věřím. Musíme vytvořit základní šablonu, základní pravidla týmu, to je začátek všeho. Následně záleží na dovednostech hráčů. Momentálně jsme v divizi a uvidíme, kam hráče jejich limity pustí. Klub se ale do ČFL určitě posune.

Jak byste zhodnotil zimní přípravu?
Příprava byla turbulentní. Potýkal jsem se s věcmi, se kterými jsem se v životě nesetkal. Jak už jsem naznačoval, měli jsme hodně omluvenek na trénincích. Zároveň se nám zranili nosní hráči, jako je Rendla, Holub, Čížek, což pochopitelně neovlivníte. Jde o hráče, kteří týmu musí dávat nějakou nadstavbu, protože už něco zažili a měli by být mentory pro ostatní spoluhráče. Nyní už se vše pomalu nastavuje do ideálu, pracujeme i s mladými fotbalisty z béčka, kteří dostávají šanci. Vše je na dobré cestě, aby mužstvo fungovalo.

Do jarní části divize jste vstoupili vítězstvím 4:0. Jste spokojen i s herní stránkou?
Začali jsme jednoduchým fotbalem, nebyla to žádná Barcelona. Hráli jsme poctivý, pracovitý fotbal, dostávali jsme se ve vysokém počtu pod míč. Byli jsme dominantní v rychlém pohybu a v jednoduchém přechodu nahoru. S tím jsem spokojený.

Jste velezkušený trenér. Byl jste před svou premiérou na Kladně nervózní?
Nervozita musí být vždycky. Vnímám ale, že spíš se svými zkušenostmi musím uklidňovat lidi okolo, dodávat hráčům pozitivní energii, aby z nich stres trochu spadl. Už před zápasem jsem všem v týmu říkal, že se na každý zápas musíme těšit.

Na první Chomutov ztrácíte dvanáct bodů. Věříte, že lídra soutěže ještě ohrozíte? Nebo berete jaro už jako přípravu na další sezónu?
Ne, takhle to brát nejde. Jdeme zápas od zápasu, trénink od tréninku. Nemůžeme koukat na tabulku. Dvanáct bodů je sice velká ztráta, my ale musíme koukat jen na sebe, abychom byli vždy co nejlépe připraveni. Člověk nemůže říct, že na to už letos kašle. I kdyby se nepovedlo postoupit letos, musíme se připravovat na to, aby se to povedlo za rok.

 

Výsledek měsíce SK:
Starší dorostenci vstoupili do jara více než skvěle. Porazili pražskou Slavii. Po bezbrankové první půli se dostali do vedení po signálu z přímého kopu z dílny trenéra Václava Kaliny st.. Lukáš Zoubek z něj centrem našel Vojtěcha Nováka, který hlavičkou do šibenice vstřelil z pozice obránce už svůj osmý gól v sezoně. Slavia sice dokázala vyrovnat, to ale domácí borce nevykolejilo. Brzo si totiž vzali vedení zpět, když Eška našel ve vápně Lukáše Janegu. Ten zachoval chladnou hlavu, míč si ze vzduchu zpracoval a placírkou stanovil výsledek utkání na 2:1 pro SK!