…která se na několik dní sjede z celého svět a přímo v galerii vybírá nejlepší díla. Ocenění pro české tvůrce si díky verdiktu patnáctičlenné komise odneslo Centrum horizont v Protivíně pracující s lidmi s hendikepem, cenu pro zahraniční školu si odneslo Umělecké centrum v Krivém Rohu na Ukrajině.

Na návštěvníky  čekají kromě maleb nebo kombinovaných a speciálních výtvarných technik rovněž třírozměrné objekty, na obrazovkách uvidí krátké filmy, fotografie či animované snímky. Všechny mají společné téma. „Loni uplynulo 100 let od vydání divadelní hry Karla Čapka R.U.R. Téma výstavy na rok 2021 bylo inspirováno i tím, že v roce 2021 bude jedním z témat Generální konference UNESCO také  Doporučení k etickým zásadám umělé inteligence.“ vysvětlila Táňa Válková. Přiznává, že i letos příprava výstavy přinesla řadu mimořádných okamžiků. Jedním z nich bylo doručení objemných balíků z Alžíru obsahujících roboty tamních malých výtvarníků. I díky spolupráci nejen s tamní ambasádou se podařilo všechna díla ze 72 zemí světa doručit a zhodnotit porotou. 

Výstava je v Lidické galerii otevřená až do 31. ledna příštího roku. Nejen na mladé návštěvníky čeká řada zážitků. Pokud by navíc vystavené objekty a další výtvarná díla někoho inspirovaly, mohou přímo na místě využít výtvarnou dílničku a zrealizovat své pojetí čapkovského motivu.