Nová naučná stezka připomíná událost, která se stala osudnou desítkám obětí a stovkám pozůstalých. Formou sedmi zastavení vysvětluje okolnosti náletu, dodává historický kontext a osobní vzpomínky pozůstalých a jejich potomků. Vysvětluje, že shození bomb nebylo nezdařeným útokem spojeneckých sil na nacisty okupovaný strategický cíl v podobě hutí Poldi, ale nešťastnou náhodou. Munici totiž shodil poškozený letoun, jehož pilot ve snaze zabránit civilním obětem zamířil do lesa, kde nepředpokládal lidskou přítomnost. Je hořkou ironií osudu, že právě tady se jako už mnohokrát předtím schovávaly desítky lidí z řad místních obyvatel i zaměstnanců hutí. 

Stezka byla veřejnosti odhalena ve čtvrtek 12. září u příležitosti 80. výročí události. Úctu zesnulým přišli na pietní akt za účasti čestné stráže Armády České republiky a arcibiskupa Jana Graubnera vyjádřit rodiny pozůstalých, zástupci města Kladna, lidé z místního spolku „V Dubí“, zástupci Spolku pro zachování odkazu českého odboje, ale i studenti z Gymnázia Kladno. Právě z jejich středu pochází Šárka Jeništová, která pro naučnou stezku na podnět učitelky Adély Vaníkové a knihovnice Marcely Šmejkalové vytvořila působivé ilustrace. Sama se přitom dopodrobna seznámila s příběhem, k němuž do té doby neměla žádnou osobní vazbu.

„Určitě jsem ji ale během práce na ilustracích získala. Myslím, že je moc důležité tuto událost připomínat a jsem ráda, že jsem měla možnost naučnou stezku ilustrovat. Přála bych si, aby i tyto obrázky přispěly k tomu, že se lidé budou o událost více zajímat,“ říká patnáctiletá umělkyně, jejíž ilustrace vkusně doprovodily texty badatelek Vaníkové a Šmejkalové. 

Populárně naučná stezka „Nálet 44“ vede lesní cestou v mírném stoupání od Kralupské ulice kolem památníku padlým až ke kostelu Narození sv. Jana Křtitele. Nabízí příjemnou procházku v přírodě a mnohé podněty k zamyšlení.