Anketa Sporťák SAMK (dříve sporťák Kladenska) se vyhlašuje od roku 2010. Cenu za nejsympatičtějšího sportovce v průběhu let získali například hokejbalista Jan Příhoda, triatlonista Tomáš Renč či volejbalisté Filip Křesťan, Tomáš Hýský a Eliška Gálová. Ještě nikdy se ale do ankety nezapojilo tolik hlasujících jako v letošním roce. Hlasy do formuláře na webových stránkách SAMK přišly z více než tisíce jedinečných IP adres. V užším výběru mohla veřejnost podpořit moderního pětibojaře Martina Vlacha, plavkyni Emu Bradáčovou, florbalistu Matyáše Bachmaiera, gymnastu Jakuba Šmolíka, chodce Víta Hlaváče a baseballistku Báru Jedelskou.

Právě poslední jmenovaná získala 782 hlasů a s více než čtyřsetbodovým náskokem se stala historicky nejmladší vítězkou ankety. V únoru jí bude teprve třináct, ale úspěchů už za sebou má hodně. Ten největší je určitě stříbro z mistrovství Evropy do 12 let, na kterém Česko reprezentovala coby jediné děvče v chlapeckém výběru.

Víta Hlaváče nemusí pomyslné čtvrté místo v anketě popularity mrzet. Mezi novináři totiž zabodoval. Po zprůměrování nominací od oslovených sportovních redaktorů vyšel Hlaváč, nejčastěji a nejvýše jmenovaný, jako vítěz nejvyššího individuálního ocenění. Druhé a třetí místo brali jeho kolegové z místního atletického oddílu – čtvrtkař Matěj Krsek a sprinterka Tereza Lamačová.

Mezi týmy získali nejvíce preferenčních hlasů hokejoví Rytíři, kteří se po roční odmlce vrátili do extraligy. Druhou pozici obsadilo extraligové mužstvo A. C. Tepo Kladno a na třetí pozici se umístili hokejbalisté HBC Kladno.

Předání cen, tradičně spojené s Plesem podnikatelů a sportovců, se letos vzhledem k zrušení plesu uskuteční v uzavřené společnosti.

Výsledky ankety Sporťák SAMK

  1. Bára Jedelská (baseball) – 782 hlasů

  2. Jakub Šmolík (gymnastika) – 364 hlasů

  3. Matyáš Bachmaier (florbal) – 348 hlasů

  4. Vít Hlaváč (atletika – chůze) – 195 hlasů

  5. Ema Bradáčová (plavání) – 124 hlasů

  6. Martin Vlach (moderní pětiboj) – 27 hlasů

Novinářská cena Sportovec Kladenska – jednotlivci

  1. Vít Hlaváč (atletika – chůze)

  2. Matěj Krsek (atletika)

  3. Tereza Lamačová (atletika)

Novinářská cena Sportovec Kladenska – týmy

  1. Rytíři Kladno (lední hokej)

  2. A. C. Tepo Kladno – muži (atletika)

  3. HBC Kladno (hokejbal)