Kladenský tým Miners za dva roky oslaví třicet pět let od založení klubu v našem městě. „Všechno to začalo ještě před revolucí, a to v roce 1985, kdy se sport jménem softball objevil v kladenském turistickém oddíle Střelka. Tehdy se po dlouhém hledání a shánění nakoupily první rukavice „kubánské kvality“ a také první míče značky Batos. Ostrý start přichází v roce 1990 založením oddílu Laso Kladno, kdy se začalo oficiálně hrát na škvárovém hřišti při 7. ZŠ. Název vycházel ze zkratky Labyrint Softbal,“ popisují Miners začátky softballu v Kladně s tím, že později se k softballu přidal také dnes známější baseball.

Na přelomu století zažívá kladenský baseball a softball tu nejlepší éru. Hráči i trenéři jsou v hojném počtu členy reprezentací, jenže pak přijde strmý pád. Klub přijde o to nejdůležitější – o hřiště. Baseballový areál při 4. ZŠ byl předělán na fotbalové hřiště. Bez hřiště se začal tým rozpadat, zůstali jen opravdoví srdcaři. Restart kladenského baseballu přišel až v roce 2015, kdy se zrodili Miners Kladno… a v roce 2020 se konečně dočkali také odpovídajícího zázemí. Nový domov našli poblíž nemocnice, na místě, kde dřív válel slavný fotbalový tým Sparta Doly Kladno.

Aktuálně by Miners rádi udělali další významný krok vpřed. „Snažíme se o vybudování nového hřiště na stávajícím místě. Nemáme totiž klasické baseballové hřiště, které by vyhovovalo pravidlům. Hrát na něm můžeme jen na výjimku. Kvalita je navíc špatná,“ uvedl Martin Draxler, jeden z trenérů a muž starající se o komunikaci klubu. Rozměry pozemků dle jeho slov stačí na to, aby byla v areálu Miners vybudována hned dvě hřiště – jedno baseballové a jedno softballové.

K vylepšení tréninkových podmínek nejen malých kladenských sportovců přispěje také vybudování dvou nových pálkařských klecí. S tím už se finišuje. „Aktuálně doděláváme druhou, větší, pálkařskou klec, kde se budou moci kvalitněji trénovat nadhozy. Bude navíc i osvětlená, takže budeme moci trénovat i večer. Celkově tak budeme mít klece tři,“ vysvětlil Draxler s tím, že péče o baseballový areál je v Kladně založena na svépomoci a brigádách, kterých se účastní hráči a rodiče. „Miners family, jak my často říkáme, v tomhle funguje skvěle,“ pochvaluje si.

Miners Kladno mají ve svých řadách aktuálně asi dvě stovky dětí a pět desítek dospělých členů. Ambicí klubu je přiblížit se zlaté éře kladenského baseballu, tedy době kolem roku 2000. „Mládež je pro nás alfa a omega,“ řekl pro Kladenský měsíc Draxler, který aktuální situaci v mládeži následně také přiblížil: „Mládežnické celky jsou nyní docela úspěšné. Můžeme se chlubit třeba tím, že tým kategorie U11 byl druhý na baseballovém poháru, což je druhá nejvýznamnější soutěž v Česku. Pravidelně se naše mládežnické týmy zúčastňují mistrovství republiky. Celek U13 předloni vyhrál béčkové mistrovství republiky, loni byl druhý. Naše děti jsou také ve výběrech národního týmu.“

Ani v softballu si kladenské začínající týmy dívek nevedou špatně. Loňskou sezónu se žákyně U13 probojovaly v Lize žákyň do nejlepší čtyřky, ve finále podlehly Žralokům z Ledenic a umístily se tak celkově v Lize žákyň na 2. místě z 21 týmů. Tým dívek U11 v Coachballové Lize se na divokou kartu probojoval z 29 celků na MČR, kam postoupilo 12 nejlepších týmů.

Malým Minerem, česky Horníkem, se může stát kdokoli. Stačí kontaktovat trenéra dané kategorie, jehož kontakt najdete na webových stránkách klubu. Další možností je pak zúčastnit se náboru a absolvovat nejprve ukázkový trénink. Otevřené tréninky budou probíhat od 29. května do 9. června každý všední den od 16 hodin na hřišti 7. a 8. ZŠ Kladno. Ideální je začít co nejdříve. Miners mají nejmladší kategorii U5, kde si děti spíše hrají. Od kategorie U8 pak pro ně začíná pravý baseballový trénink. A zájemci o tento sport potřebují? Jen sportovní oblečení, vše ostatní jim klub zapůjčí… a pak samozřejmě trochu sportovního talentu. „Myslím si, že jsme jeden z nejlevnějších sportů. Dítě potřebuje mít pouze sportovní oblečení, oddíl mu pak zapůjčí helmu, rukavici i pálku. Baseball je velmi komplexní sport. Dítě, které ho chce hrát, by mělo mít přirozenou sportovní inteligenci, protože ve hře nastane tisíc herních situací a ani jedna z nich není stejná jako ta předešlá. Kromě toho by mělo umět běhat a házet,“ popsal trenér, který v Kladně vede kategorii U13.

Kladenský baseball však není jen o mládeži. Na hřišti u Billy hrají také muži. Ti mají pro letošní sezónu jasný cíl, dostat se do 1. ligy, tedy druhé nejvyšší české soutěže. Loni jim postup jen těsně utekl.

Protože tento sport u nás nemá hlubokou historii, nenalezli bychom na zápasech Miners davy fanoušků. „Většinou se na zápasy našich týmů chodí dívat jen kamarádi hráčů a rodinní příslušníci,“ popsal Draxler, který doufá, že se nízký zájem o baseball změní nedávným úspěchem české reprezentace na World Baseball Classic. „Je to naprosto neuvěřitelná věc, co se klukům povedlo. Když si člověk uvědomí, že se naše reprezentace skládá z amatérů, dojde mu, jak moc velký úspěch to je. Vždyť trenér je neurochirurg, další hráči například pracují v ČEZu, dělají hasiče nebo třeba také střelmistra. V Japonsku předvedli to, co od nich nikdo nečekal,“ dodal muž, který v závěru nezapomněl zdůraznit, jak je pro Miners důležitá podpora ostatních subjektů v čele s kladenskou radnicí: „Upřímně - fungujeme díky městu. Nebýt jeho, tak už dávno neexistujeme. Podpora radnice především teď, když je na radnici primátor Volf, je pro nás extrémně důležitá. Pomáhají nám ovšem i peníze ze Středočeského kraje nebo Národní sportovní agentury.

Popřejme Minersákům do nadcházející sezony mnoho nových hráčů a mnoho píle, nadšení a sil pro stávající hráče všech kategorií.