Jak bylo zmíněno v úvodu, nově si můžete od 8. března dojít vychutnat kávu do nové pobočky Švestkovic květinářství s kavárnou v Žižkově ulici, poblíž kladenské hlavní třídy. Pro zákazníky Bellisu se ve své podstatě nic nezmění, jen bude rozšířenější sortiment kavárny. Jako v původním květinářství s kavárnou Bellis si zde můžete k občerstvení koupit i květinu pro sebe či své blízké.

Společným projektem těchto zkušených floristek je Wedding decor. Již řadu let si obě vzájemně vypomáhaly při přípravách svatební výzdoby, nyní je vzhledem k výhodnější organizaci jejich spojení oficiální. „Nabízíme veškeré služby spojené s dekorací a květinovou výzdobou svatby. Mohou se na nás obracet svatebčané, kteří už mají své místo svatby vybrané, anebo chtějí nějaké místo poradit.

Dle jejich požadavků jsme schopné jim takové místo doporučit a předat kontakt. S přípravou svateb máme bohaté zkušenosti a známe různá svatební místa,“ popisuje Kaimlová. A nejen to. „Spolupracujeme se svatební koordinátorkou, můžeme vytvořit a vytisknout svatební oznámení a doporučíme i svatební salóny,“ dodává Endtová. Dle čeho doporučují nevěstám svatební kytice, řídí se trendy? „Určitě nějaké trendy jsou, ale hlavně se řídíme vizáží nevěsty a jejím vkusem. Je třeba, aby se nevěsta cítila dobře, jde o její velký den. Nemáme svůj daný styl, vždy se přizpůsobíme přání zákaznice,“ vysvětlila Kaimlová.

Původ květin je v poslední době častěji diskutované téma, řeší se ekologický dopad pěstování rostlin i dovoz přes půl světa. „My máme své dodavatele z Holandska a Itálie, ale také jsme navázaly kontakt s tuzemským dodavatelem. Navíc mám své zahradnictví a některé rostliny si přímo pěstujeme,“ sděluje Endtová. „Poptáváme lokální rostliny, ale ne vždy je to možné. Pokud si například nevěsta přeje pivoňky v únoru, musí být z dovozu,“ podotkla Kaimlová.

Svůj vysněný den si mohou nevěsty naplánovat ve Švestkovic kavárně s květinářstvím nebo přímo na místě svatby. „Nejlepší je se předem telefonicky nebo přes email domluvit na schůzce, kontaktní informace najdete na facebookové stránce Květiny-Bellis. Výhoda setkání na místě svatby je, že rovnou poradíme a navrhneme výzdobu dle daného místa,“ doporučuje Kaimlová. Výzdobu je vhodné domlouvat s určitým předstihem. „Ideální je si květiny zamluvit dopředu, klidně hned když máte zamluvené místo. Menší svatbu, jsme schopné naplánovat klidně i do měsíce,“ říká majitelka zahradnictví.

Avšak svatby nejsou jediné události, které můžete osvěžit květinami. Profesionální výzdoba zvelebí narozeninové party i například velmi populární oslavy na odhalování pohlaví miminka. „Nemáme problém s ničím a máme rády nové výzvy,“ vypichuje majitelka kavárny. „Také máme hodně věcí na půjčení, což je výhoda, aby nemuseli zákazníci na výzdobu kupovat nové dekorace či vázičky, které pak již nevyužijí,“ dodává Kaimlová.

Svatební koordinace je čím dál tím využívanější činnost a dle květinářek je to dobře. „Mělo by se to už stát standardem. Denně se setkáváme s nevěstami, které si chtějí svatbu naplánovat samy, ale nakonec si svatbu příliš neužijí a ošidí se o svůj vysněný den,“ popisuje Kateřina Kaimlová. „Vidíme na nich, jak jsou vystresované, chce to vždy aspoň jednoho člověka k ruce,“ doplňuje Monika Endtová. Závěrem obě dodávají: „Ať se se nevěsty nebojí nechat si pomoct a mohou si svatbu i její přípravu v klidu užít.“