Utkání s benefičním přesahem se hokejovým Rytířům vydařilo jak po sportovní, tak po fundraisingové stránce. ČEZ stadion byl v úterý 27. února zalitý růžovou barvou. Doslova. Dorůžova se zbarvily dresy domácích a v růžových barvách se nesl i výsledek zápasu, v němž Kladno porazilo Litvínov 2:0. Ačkoli pro něj tříbodové vítězství z hlediska postavení v tabulce po základní části bohužel už nic neřešilo, nadělilo alespoň pěkný dárek více než dvěma tisícům sedmi stům fanoušků, kteří se dorazili bavit a pomoci nadačnímu fondu, který poskytuje služby klientům s rakovinou.

Na jeho podporu byl směřován veškerý výtěžek z prodeje limitované edice fanouškovských předmětů či dražby dresů. Jen prodej náramků, minidresů, šál a podepsaných puků vynesl nadaci 72 300 korun. Dalších osm tisíc na konto nadace poslali diváci přímo během utkání oskenováním QR kódu na kostce a 100 tisíc věnovala klubová nadace Knighs Foundation. Nejvýznamnější položkou ale byla dražba originálních dresů a dalších předmětů ze speciálního utkání, která odstartovala přímo během zápasu a trvala následující dva týdny. Celkový výtěžek z ní činil 447 632 korun, přičemž nejhodnotnější položkou byl dres, v němž Jaromír Jágr absolvoval předzápasové rozbruslení. Dražitel ho získal za 59 680 korun.

Dohromady tak Rytíři a jejich fanoušci vybrali celkem 627 965 korun, díky nimž mohou odborníci z nadačního fondu Úsměv nejen pro Kryštofa adresně pomoci těm, kteří to nejvíce potřebují. 

„Je to neskutečné, je to nejlepší výsledek, jakého jsme zatím v jakékoli dražbě dosáhli a moc za to děkujeme,“ říká zakladatel nadačního fondu Úsměv nejen pro Kryštofa Tibor Abel.

Jeho nadace poskytuje onkologicky nemocným klientům pestrou škálu služeb bezplatně. V jakých případech a na co konkrétně tedy přispívá adresnou finanční pomocí?

„Jsou to například situace, kdy nemocní kvůli závratné výši měsíčních doplatků na léky nemají dostatek peněz na zaplacení účtů nebo důstojné stravování,“ vypráví Tibor Abel a za příklad uvádí klientku, trpící těžkou formou rakoviny. „Měsíčně doplácí za léky až 18 tisíc korun, pobírá pouze invalidní důchod a žije v domácnosti s rodiči, starobními důchodci. To je příklad klienta, kterému poskytujeme finanční pomoc. Každou žádost posuzujeme individuálně a na základě profesionálního šetření. Díky sesterské nadaci Amelie, která ho provádí, často dokonce zjistíme, že žadatelé mají například nárok na vyšší stupeň invalidního důchodu, než k jakému jsou přihlášeni, nebo že mohou využít služeb Dobrého anděla. Poskytujeme jim tedy i konzultace a pomáháme jim získat jiné druhy příspěvků, na které mají nárok, ale sami by se v záplavě byrokracie nedokázali zorientovat.“

Kladno tak navzdory výsledkové mizérii dokázalo i v letošní sezóně uspořádat úspěšný projekt s celospolečenským dopadem. Nezbývá než doufat, že mu to osud v dobrém vrátí i na sportovním poli.