Program na Sletišti odstartuje v 10 hodin, kdy se příchozí mohou začít registrovat na charitativní běh, jehož start je naplánovaný na 11. hodinu. Pointou je především účast, proto je na výběr ze dvou tras, kilometrové a pětikilometrové, které mohou účastníci podle svých možností zdolat během, ale i na koloběžce, odrážedle nebo na vozíčku či v kočárku. 

„Charitativní běh nemá vítězů ani poražených. Jeho hlavní myšlenkou je pohybem pomoci dobré věci. Jsme rádi, že se nám na start každoročně vracejí celé rodiny a děti z kočárků postupně přesedlávají na odrážedla a na koloběžky,“ těší jednatele Sportovních areálů města Kladna Jiřího Chvojku, který si pochvaluje i spolupráci s nadací Chance 4 Children. Na její podporu v loňském roce organizátoři běhu vybrali na dobrovolném startovném 20 400 korun. 

„Pro vaši představu taková částka pokryje náklady na 30 návštěv Dr. Klauna v nemocnicích, domovech seniorů a na paliativní péči. Udělalo nám to velkou radost,“ neskrývá radost předsedkyně nadačního fondu Markéta Franke, která loni sama startovala na koloběžce a ani letos nebude ve startovním poli chybět.

Novinkou letošního roku je navazující program v režii složek Integrovaného záchranného systému Středočeského kraje, který potrvá až do 17 hodin.  

Akce umožní dětem i dospělým nahlédnout do světa záchranářů a poznat jejich práci a techniku. Zkušení záchranáři zodpoví návštěvníkům veškeré otázky ohledně jejich práce a vybavení, které používají při zásazích. Pro malé návštěvníky je připravena zábavná a interaktivní výuka první pomoci – záchranář Marek se svou plyšovou sanitkou naučí děti, jak správně telefonovat na tísňovou linku, aby záchranáři přijeli na správné místo co nejdříve, děti si budou moci vyzkoušet resuscitaci, naučí se, jak zastavit krvácení a mnoho dalšího. 

Zástupci policie a městské policie Kladno představí svou práci a techniku, kterou používají při zásazích. A chybět nebudou ani hasiči. Na místě bude také stánek, kde se návštěvníci budou moci zapojit do registru dárců krvetvorných buněk.  

Tato akce je příležitostí pro všechny, kteří se chtějí blíže seznámit s našimi záchrannými prostředky a dozvědět se více o práci záchranářů. Rád bych poděkoval všem zúčastněným složkám za spolupráci a popřál úspěšný průběh dne,“ dodává ředitel Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje Pavel Rusý.