Agentura spolupracuje s mnoha samosprávami z řad obcí, neziskových organizací nebo soukromých i veřejných subjektů a má za úkol zajišťovat komunikaci, spolupráci a koordinaci poskytovatelů služeb cestovního ruchu na daném území, v našem případě tedy na Kladensku, Slánsku, Velvarsku, Kralupsku a odsud po levém břehu Vltavy až k Roztokám u Prahy. Týká se nejen informačních center, ale i poskytovatelů ubytování a stravování či subjektů pořádajících kulturní, společenské i turistické akce.

Daleko efektivnější je totiž propagovat turistickou oblast Kladensko - Slánsko jako doplňující se harmonický celek, než jako separovaná střediska. Pokud se jednotlivé subjekty chovají jako spojenci a rovnocenní partneři, nikoli jako konkurence a přinášejí jednotně propagovanou nabídku aktivit, pak je to výhra pro všechny strany, včetně turistů samotných.

A co může nabídnout DA Kladensko - Slánsko? Ve stručnosti: nové a dosud neobjevené cíle, velikou rozmanitost a dostupnost.

V našem regionu můžete prozkoumat místa, kde vzklíčila česká státnost, jako je památná Budeč s nejstarší kamennou stavbou v České republice nebo hradiště mýtické kněžny Libuše. Také prastarý, údajně tisíciletý dub ve Stochově upomíná k rodišti sv. Václava.

Na levém vltavském břehu najdete hned tři zámky: každý jiný a všechny turisticky atraktivní: Roztoky s novou interaktivní archeologickou expozicí, Nelahozeves s dobově zařízenými interiéry a Veltrusy s rozlehlým anglickým parkem. Volně přístupný je také park u zámku Lány, včetně noblesního skleníku v zahradách letního sídla prezidentů. A nezapomeňte ani na Kladenský zámek, který doslova vstal z popela turistického zapomnění.

Na své si přijdou i milovníci přírodních památek a zajímavostí, kteří se mohou vydat za hledáním fosilií žraločích zubů u Vrapic, lávových bomb na Vinařické horce, nebo prozkoumat bývalou sopku Slánskou horu. Velmi lákavým objektem je pro turisty také tajemný menhir u Klobuk.

Region nabízí také pozůstatky industriální historie, ze kterých se staly turistické zajímavosti regionu. Hornickou slávu kraje připomíná autentický skanzen Mayrau ve Vinařicích. Mnoho průmyslem pozměněných míst si vzala příroda zpět, jiným pomohl v „uzdravení“ člověk, takže si například můžete vyšlápnout na rekultivovanou Tuchlovickou haldu u Kladna a pokochat se pohledem na okolní krajinu.

Máte-li kuráž vydat se do zábavních parků, pak je tu pro vás Majaland - největší krytý zábavní park v Čechách a Dino muzeum v Tuchoměřicích. Do zooparků za zvířátky můžete vyrazit třeba na Zájezd, menší můžete navštívit v Olovnici a nebo Obůrku Podháj v Třebichovicích. Jsou to oblíbené cíle hlavně pro rodiny s dětmi.

A to jsme ještě nezmínili místa připomínající válečnou historii: bunkr Drnov, vojenský skanzen ve Smečně, nebo smutkem zahalený památník Lidice.

Rozmanitá turistická oblast Kladensko - Slánsko nabízí místa více či méně prozkoumaná a některá dosud turisty neobjevená. Staňte se průzkumníky a nechte se překvapit rozmanitostí naší destinace.

Co zajímavého destinační agentura aktuálně připravuje?

Destinační agentura připravuje Stezku láskyPrvní Strom lásky byl v regionu Kladensko - Slánsko zasazen na začátku roku 2022 v kladenských Kročehlavech a v průběhu roku přibyl ještě jeden ve slánském lesoparku Háje. Letos se k těmto větším městům regionu přidal Buštěhrad, Nelahozeves i Lidice. Postupně bude vznikat celá Stezka lásky po stromech vysazených v našem regionu. Konkrétní druh stromu si vždy volí daná obec, ve které se sází.

 

Kladensko – Slánsko se stalo 34. členem asociace regionálních značek. Jedná se o značku pro kvalitní regionální produkty, služby a zážitky. Regionální značení je jednou z cest, jak zviditelnit konkrétní region a upozornit na zajímavé produkty, které zde vznikají. Cílem je také usnadnit návštěvníkům regionu orientaci v nabízených službách a podpořit regionální producenty.

Dalším aktuálním projektem je návštěvnická karta, která bude nabízet cestovatelům speciální bonusy v turisticky zajímavých lokacích jako jsou památky, atraktivity pro děti i dospělé, sportovní akce, zážitky, restaurace, penziony a další. Tato karta bude fungovat v online prostředí, kam se uživatel dostane po načtení QR kódu, který bude k dispozici v konkrétním místě uplatnění.

Více informací a tipů na výlety naleznete na stránkách www.kladensko-slansko.cz.