Jaromír Jágr

Jednapadesátiletý Jágr se stal jedním z nejlepších a nejznámějších hokejistů naší planety. Je členem Triple Gold Clubu, prestižní skupiny hráčů, kteří dokázali vyhrát všechny tři významné kolektivní trofeje v ledním hokeji – Stanley Cup, mistrovství světa a olympiádu. Na svém kontě má mnoho individuálních i týmových trofejí, výrazným písmem je zapsán také do mnoha statistik NHL. Do Kladna se jako majitel klubu vrátil v roce 2011, od sezóny 2017/18 v barvách Rytířů nastupuje také jako hráč. V letošní sezóně zatím radí Kladeňákům ze střídačky. Obuje ještě brusle a vrátí se na led?

Tomáš Plekanec

Statut klubové legendy Montrealu Canadiens si za svou kariéru vysloužil Tomáš Plekanec. Čtyřicetiletý centr patřil k oporám tohoto kanadského týmu, vyhrát Stanley Cup se mu však nikdy nepodařilo. To samé platí o zlaté medaili z mistrovství světa. Největšími týmovými úspěchy tak pro Plekance je zlato z juniorského mistrovství světa v roce 2001 a stříbro ze seniorského šampionátu v roce 2006. Zpátky do Kladna Pleky přišel v sezóně 2018/19 a byl nepostradatelnou součástí týmu, který postoupil do extraligy. Následovala také roční epizodka, kdy hrál Tomáš za Kometu Brno, poté se však vrátil do největšího středočeského města a již čtvrtou sezónu v řadě válčil za Rytíře. Bohužel nedávno kvůli zdravotním problémům musel ukončit kariéru. 

Jakub Voráček

Zrzavý plnovous a číslo třiadevadesát. To jsou hlavní poznávací znaky Jakuba Voráčka. I on si v NHL vybudoval skvělé jméno. Například v sezóně 2017/18 se mu v barvách Philadelphie Flyers podařilo nasbírat v 82 zápasech 85 kanadských bodů. Voras, jak výborného hokejistu spoluhráči i fanoušci přezdívají, je také držitelem posledního českého zlata z mistrovství světa z roku 2010. V loňské sezóně však přišla šokující zpráva. Voráček kvůli opakovaným otřesům mozku musel přerušit kariéru a není jasné, jestli se na led ještě vůbec někdy vrátí. Svému Kladnu tak nyní pomáhá alespoň ze střídačky jako mentor a odborník na přesilovky.

Michael Frolík

Baby Jágr. Tak se přezdívalo Michaelu Frolíkovi, když vkročil do nejslavnější hokejové ligy světa. V ní nakonec stihl nastoupit do 858 zápasů a podařilo se mu získat i trofej, o níž sní každý malý hokejista. Frolda v sezóně 2012/13 zvedl spolu se svými spoluhráči z Chicaga Blackhawks nad hlavu Stanley Cup. V posledních letech však dnes pětatřicetiletý hokejista o své místo v NHL přišel, a tak odešel hrát do švýcarského Lausanne, odkud přestoupil do Liberce. Letos se Frolík stal největší posilou Rytířů Kladno, kterým chce pomoci v cestě za úspěchem.

Radek Smoleňák

Narodil se sice v Praze, hokejově však vyrůstal v Kladně. Řeč je o Radku Smoleňákovi, který se též v letošní sezóně vrátil do svého mateřského klubu. Během své kariéry si vyzkoušel, jaké je to hrát nižší zámořské soutěže, v AHL, OHL nebo ECHL se mu poměrně dařilo, svou šanci v NHL však nedokázal chytit za pačesy. Po sedmi zápasech se stěhoval zpátky do Evropy. Smoleňák si zahrál za pražskou Spartu, Kladno, následně působil také v Rusku, Švédsku, Finsku, Švýcarsku, Slovensku nebo také v chorvatském týmu Medveščak Záhřeb, který toho času válel v KHL. V posledních letech se zabydlel v Mountfieldu Hradec Králové, kde vykonával funkci kapitána. O své místo v sestavě ale Smoli přišel, a tak se na začátku aktuální sezóny domluvil s Kladnem, za které už zase střílí góly.

Pavel Skrbek

NHL nebyla souzena ani Pavlu Skrbkovi. Kladenský obránce v ní odehrál jen dvanáct zápasů, následně hrál mnoho sezón ve Švédsku, na vlastní kůži si vyzkoušel také finskou ligu. Po návratu ze Skandinávie chvíli oblékal také dres kladenských Rytířů, poté se ještě do země Tre kronor na dvě sezóny vrátil. Na sklonku kariéry bojoval za Olomouc a v poslední profesionální sezóně ještě za Orly Znojmo. V uplynulém ročníku extraligy se Hugo, jak se bývalému obránci říká, objevil jako asistent na střídačce Kladna, kde funguje dodnes.

Jiří Burger

Je kladenským rodákem i odchovancem, ale kariéru Jiří Burger z větší části spojil s Vítkovicemi. Za celou svou hokejovou kariéru zůstal věrný českým kluzištím, jen na pětadvacet zápasů si vyzkoušel, jaké je to hrát finskou nejvyšší soutěž. O poznání více mačů odehrál Burger v Ostravě, za „své“ Vítkovice bojoval dlouhé roky, stal se zde miláčkem fanoušků a dlouholetým kapitánem. Kapitánské céčko měl na dresu také při svém návratu do Kladna v sezóně 2016/17. Tahle prvoligová sezóna pro Rytíře ale nedopadla vůbec dobře, postoupit do extraligy se známými jmény nabitému týmu nepovedlo. Po ní se pak Burger rozhodl ukončit kariéru. Kladnu od roku 2020 pomáhal jako asistent trenéra, dnes vykonává v klubu Jaromíra Jágra funkci sportovního manažera.

Otakar Vejvoda ml.

Znáte legendární blue-line? Kdo by neznal, že? Skládala se ze tří jmen – Pavel Patera, Martin Procházka a Otakar Vejvoda mladší. A právě poslední ze jmenovaných hokejistů v Kladně aktuálně zastává post hlavního trenéra. Hráčskou kariéru musel držitel zlaté medaile z MS v roce 1996 kvůli vážným zdravotním problémů brzo ukončit, a tak se dal na trénování. Odstěhoval se do Švédska, kde několik let jako kouč působil. V loňské sezóně se však rozhodl vrátit tam, kde vyrostl. Postavil se na střídačku Rytířů, odkud řídí kladenský extraligový tým.