Šestnáct roků kladenské extraligové hokejbalisty vedl jako hlavní kouč Drahomír Kadlec. Někdejší profesionální hokejista a mistr světa z roku 1996 po ukončení hokejové kariéry přesídlil do nedaleké hokejbalové arény a nepřetržitě tam působil až doteď. S týmem pětkrát vybojoval titul mistra republiky, jednou vítězství v Evropském poháru a jedno zlato ze světového poháru klubů. Z dosud aktivních byste v republice těžko našli větší trenérskou legendu. Nyní se ale jeho cesty s klubem rozešly. Podle Kadlecových slov v dobrém. 

Bylo to z mojí strany, neshodli jsme se. Nehledal bych v tom žádnou senzaci, takhle to prostě je. Dostal jsem nějakou nabídku a nejdřív jsem ji přijal. Pak se mi to ale rozleželo v hlavě, když jsme se dostali na další téma. Rozloučil jsem se, ale jedeme dál. Klub i já jsme zvolili svou cestu. Těší mě ale, kolik se mi ozývá lidí. Hokejbal byl velkou částí mého života,“ nechal se Kadlec s odstupem několika dní slyšet. Kam povedou jeho další kroky, zatím není jasné. Momentálně užívá léto s rodinou a budoucnost neláme přes koleno. Zřejmě se ale vrátí na brusle. Vždyť už letos společně s Vladimírem Kamešem trénoval hokejisty Králova Dvora. 

Ztráta trenéra Drahošových kvalit pochopitelně bolí. S týmem dosáhl všeho, co je v hokejbalu možné dosáhnout. V předsezonních jednáních jsme se rozcházeli v některých názorech, pokoušeli jsme se najít kompromis, ale nakonec se Drahoš rozhodl pro odchod. Mrzí nás to, ale respektujeme to. Patří mu díky za všechny úspěchy, které tu dosáhl. I díky němu každý v hokejbalovém prostředí vnímá Kladno jako značku kvality. No dalšího sportovního i osobního života mu přejeme jen to nejlepší a hodně zdraví,“ uvedl předseda HBC Kladno Tomáš Rejthar, který po Kadlecově konci rozhodil sítě, v nichž zakrátko uvízlo trenérské eso z Žatce. 

Od nové sezony Kladno jako hlavní trenér povede Slavomír Švancar, který dosud trénoval hokejbalisty Mostu a jako asistent působil u národního týmu, s nímž v červnu získal stříbro na mistrovství světa. Jednapadesátiletý harcovník ještě v pětačtyřiceti střílel góly na extraligových hřištích. Hráčskou kariéru měl opravdu bohatou. V roce 2009 ji dokonce ozdobil titulem mistra světa. Poté, co pověsil tenisky na hřebík, se v Mostě chopil trenérské pozice a chřadnoucí tým bojující o záchranu pozdvihl mezi nejlepší domácí celky. Na severu Čech ale kvůli situaci v klubu neviděl další perspektivu. Zvažoval pauzu. A pak zazvonil telefon.

Když mi Tomáš Rejthar zavolal, dlouho jsem neváhal. Kladno je špičkově fungující klub, a i když to je pro mě velký závazek a bude náročné skloubit dojíždění s vedením firmy, beru to jako výzvu,“ říká Švancar. Z Kadlecova odkazu má respekt, ale tlaku se nebojí. „Laťka je ohromně vysoko. Kladenské úspěchy byly skvělé, ale je to také celková tvář klubu, kterou mu Drahoš Kadlec dal a která z něj dělá jednu z nejlepších adres v republice. Může se to zdát trošku svazující, ale já si tlak nepřipouštím a těším se, až se pustím do práce,“ doplnil nový kouč.

S týmem se ke společné přípravě sejde, jak je na Kladně tradicí, začátkem srpna. Do té doby ho čeká zasvěcení do chodu klubu i seznámení s hráčskou základnou, kterou ho provede Jaroslav Procházka. Ten u áčka zůstává na pozici asistenta. A cíle do nové sezony?

Na Kladně musíte mít jen ty nejvyšší ambice. Několik sezon po sobě klukům chyběl jen krůček na vrchol a já chci odvést maximum proto, abych jim ho pomohl udělat,“ dodává Švancar závěrem.