Tak jako žádný strom neroste do nebe, nemůže ani tým věčně vyhrávat. Extraligový tým kladenských hokejbalistů prochází procesem postupné přestavby. Z mistrovských kádrů let 2014 a 2015 už hřiště brousí jen posledních pár jmen, ke slovu se hlásí nové tváře. Navzdory nevyhnutelné generační výměně měli hokejbalisté i v posledních dvou sezónách velké ambice. Nedokázali je ale naplnit.

Po loňské vyloženě rozpačité základní části a vypadnutí ve čtvrtfinále tým doplnili zkušení hráči jako brankář Leoš Gerlich, obránce Jan Pospíšil nebo univerzál Jaromír Markytán. V dlouhodobé části soutěže se zdálo, že se tým vrací na správnou kolej a bude se po ročním půstu bít o medaile.

Jenže na jaře přišla zranění klíčových hráčů Jaroslava Procházky mladšího a Milana Schnaubelta, a tím se začaly plány Kladna sypat na hromádku. Přitom vstup do jarní části soutěže měli Rysové výborný. Vyhráli pětkrát v řadě a bezpečně mířili za umístěním v top čtyřce. Tu udrželi navzdory třem porážkám v posledních třech utkáních.

Ve čtvrtfinále tak vyzvali pardubický Svítkov. Série hraná na tři vítězná utkání odstartovala na Kladně. Rysové šli sice dvakrát do vedení a opticky měli více ze hry, hosté ale kontrovali rychlými protiútoky a zdobila je vysoká efektivita v zakončení. První utkání tak rozhodl čistým hattrickem v rozmezí 13 minut mladík Matyáš Bláha a Svítkov na Kladně zvítězil 6:3.

Asi nejvíce si Kladno vyčítá domácí odvetu, v níž po dvou třetinách vedlo o dvě branky a kráčelo za srovnáním série. Jenže to byl soupeř, který ve třetí části dvěma trefami vyrovnal. Utkání tak dospělo do prodloužení, v něm vítěznou branku na 5:4 vsítil svítkovský Tomáš Bureš.

Na hřišti soupeře tak Kladno odvracelo konec sezóny, a i tentokrát to byla vyrovnaná bitva. Po základní hrací době byl stav nerozhodný 2:2, a protože v prodloužení branka nepadla, rozhodly až samostatné nájezdy a v nich úspěšný pokus Ondřeje Matýse v deváté sérii.

„Tu sérii jsme ztratili doma, tam jsme určitě neměli prohrát oba zápasy,“ zklamaně hodnotil sérii pro klubový web asistent trenéra Jaroslav Procházka. Soupeři vysmekl poklonu: „Šli si za tím, byli výborně připraveni, hráli výborný hokejbal. Nemělo to být 0:3, to fakt ne, ale postoupili zaslouženě. U nás z toho jsou po roce zase jen rozpaky.“

Hokejbalisté tak stojí na prahu rozhodnutí, jakým směrem se dále vydat. Ohrávat mladé pušky a vychovávat budoucí generaci šampionů? Varianta to rozhodně je, ale příklady z jiných extraligových týmů varují před urychlením procesu generačního přerodu. Například Plzeň před lety s odchodem tahounů vyklidila pozice a už roky se jí nedaří mezi elitní celky vrátit. Kladno ale má kde brát. Dorostenci se v letech 2022 a 2023 dvakrát po sobě stali republikovými mistry. Někteří z nich koneckonců už během letošní sezóny do A-týmu nakoukli a určitě nezklamali.

Hodně důležité je také obsazení trenérského postu. Hlavní trenér Slavomír Švancar i asistent Jaroslav Procházka po další nepříliš vydařené sezóně skončili. Novým trenérem Rysů se stal bývalý trenér hokejových Rytířů nebo také ústeckého Slovanu Miroslav Mach. Asistenta mu bude dělat Michal Dědič, který nedávno ohlásil konec hráčské kariéry.

„Nabídka mě mile překvapila. Je to pro mě výzva. Chci vyhrávat, a to se, doufám bude dařit. Zároveň se těším, že zapracujeme do sestavy naše talentované mládí. Určitě chci přenést do naší hry některé nejnovější trendy z hokeje. Vyzkoušel jsem si to už loni a letos u mládeže a budu to chtít zapracovat i v áčku. Uvědomuji si, že tady budu pod drobnohledem, ale za ty roky u hokeje jsem na tlak zvyklý,“ řekl v klubovém rozhovoru nový trenér Mach.

Cílem nových trenérů a vlastně i celého Kladna je se vrátit se na vrchol. Otázkou je jen v jakém časovém horizontu.