Má jedinečnou roli, ročně obslouží 36 tisíc turistů, realizuje přes 60 programů pro všechny typy škol, řadu dalších školení a nenahraditelnou práciv ochraně přírody

Do jeho nevelkých, ale strategicky umístěných prostor zavítá i velké množství Kladeňáků. Řeč je o Informačním středisku CHKO Křivoklátsko a současně turistickém informačním centru Křivoklát. Ani personálně není toto zařízení nijak velké, prakticky jeho činnosti už 15 let zajišťuje Jiřina Prošková.

Turistické centrum sídlí v budovách, které patří ministerstvu životního prostředí. Jeho úředníci se ale před časem rozhodli, že budovy nepotřebují a chtěli je prostřednictvím Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových převést na Lesy České republiky. „Už jen představa, že bychom, pokud by se podařilo uzavřít dohodu, působili v objektu Lesů, je zvláštní. Ochrana přírody jde totiž často proti zájmu těžařů, navíc na území chráněné oblasti,“ vysvětluje Jiřina Prošková. Podle původních plánů se mělo turistické a informační centrum vystěhovat už na konci tohoto roku.

„Nemohla jsem to takto nechat. Kdo by tady takovou práci dělal? Nejde přeci jen tak opustit něco, co 15 let budujete,“ pokračuje Jiřina Prošková. Kromě sepsání petice oslovila i místní politiky včetně poslance Petra Bendla. „Od té chvíle se vše začalo rychle měnit, jeho zásah nám opravdu pomohl,“ říká ředitelka křivoklátského centra. „Okamžitě jsem interpeloval ministra životního prostředí. Je přeci absurdní, že by ministerstvo svým rozhodutím likvidovalo funkční instituci, která se aktivně stará o ochranu přírody. A to nehovořím o tom, že to je jediné podobné centrum v okruhu 20 až 30 kilometrů,“ popsal své první kroky poslanec Bendl.

O tom, že jeho intervence pomohla, svědčí reakce samotného ministerstva. „MŽP si však uvědomuje, že environmentální osvěta, práce s veřejností je důležitou součástí ochrany přírody, prověří tedy všechny možnosti, jak zajistit další fungování IS. Ministr Brabec proto pozastaví proces převodu objektů IS na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových,“ potvrdila Kladenskému měsíci Dominika Pospíšilová z tiskového odboru MŽP.
Ministerstvo podle svého vyjádření chtělo budovy vyvést ze svého majetku kvůli jejich špatnému technickému stavu. Dokonce hovoří o tom, že jsou na hraně své životnosti. „Před dvěma lety nám zrekonstruovali střechu a podkroví. Je pravda, že by bylo potřeba modernizovat topení i ubytovací prostory a sociální zařízení. Havarijní ale stav rozhodně není,“ oponuje Jiřina Prošková.

Na realizaci stavebních úprav ale bude nutné zajistit finance

„Aktuálně hledáme regionálního partnera, který by IS CHKO Křivoklátsko mohl provozovat a nadále veřejnosti poskytovat tuto informačně vzdělávací službu. Pro další kroky chceme v tomto jednat i s naším partnerem - Středočeským krajem,“ vysvětlila mluvčí ministerstva. Její slova potvrzuje Petr Bendl spolu se svým stranickým kolegou a statutárním náměstkem středočeské hejtmanky Martinem Kupkou.

Na nalezení řešení mají všechny strany půl roku. Do té doby MŽP přislíbilo, že nebude podnikat nic, co by ohrozilo chod malého, ale pro region důležitého křivoklátského zařízení.