Nový kabát dostalo srdce Kladna, jeho pěší zóna. Dělníci od března do listopadu pracovali na druhé etapě její revitalizace. Starou a v některých částech výrazně „zvlněnou“ zámkovou dlažbu na ploše asi šesti a půl tisíce metrů čtverečních nahradily žulové kostky, přibyly zde bezpečnostní kamery, nové lavičky, lampy, elektronické informační panely, odpadkové koše, stojany desítky stromů. „Stav pěší zóny byl ostudný a její rekonstrukce byla nezbytná. Ve dvou etapách jsme se dosud dostali od náměstí Svobody až k náměstí Starosty Pavla, letos plánujeme tento projekt kompletně dokončit a upravit celý úsek až po Poštovní náměstí,“ uvedl kladenský primátor Milan Volf (Volba pro Kladno).

Do kladenských škol a školek vyrazilo v září necelých deset tisícovek dětí. Mnoho z nich se může vzdělávat v nových nebo zrekonstruovaných prostorech, do nichž Kladno investovalo desítky milionů korun. Velká rekonstrukce se týkala například švermovské mateřské školy Pod Kuklíkem. Zde musely tři školní pavilony projít kompletní obnovou asi za 60 milionů korun. Velmi aktivní byli dělníci také v kročehlavské základce v Norské ulici. Zde byly v uplynulém roce dokončeny tříleté práce. Řemeslníci za provozu školy postupně zateplovali vnější pláště všech šesti pavilonů včetně jejich střech.

Loňské změny se týkají také řidičů. Ti mohou od září projíždět zcela zrekonstruovanou Americkou ulicí. Zde došlo k výměně povrchu vozovky, vybudování nových chodníků, autobusových zastávek s panelovou konstrukcí či nových parkovací stání. Ulice byla osazena také novými lampami veřejného osvětlení, rekonstrukce zahrnovala také vznik bezpečnějších osvětlených přechodů pro chodce a výsadbu téměř tří desítek stromů. Předělán byl i přilehlý kruhový objezd v těsné blízkosti Růžového pole. Kromě Americké ulice ocení majitelé vozů jistě také vznik nových parkovacích míst třeba v ulici Wednesbury nebo na parkovišti mezi bývalým dolem Engerth a sídlištěm Na Vyhaslém. V případě druhého jmenovaného místa byla ztrojnásobena parkovací kapacita. Nově zde řidičům slouží dvaadevadesát parkovacích míst.

Do finále dospěla také rozsáhlá oprava kladenského ČEZ stadionu. U svatostánku hokejových Rytířů Kladno byla dokončena stavba energocentra, v němž našli zázemí mistři ledu, tedy kladenští ledaři. Ti nově pracují s nejmodernějšími technologiemi, které splňují soudobé nároky nejen na výkon, ale i na bezpečnost práce. Výstavba nového energocentra byla nezbytnou reakcí nejen na neutěšený stav starého technického zázemí stadionu, ale i na bezpečnostní předpisy, které neumožňují skladovat čpavek v prostorách stadionu, tedy tam, kde mohou být případným únikem ohroženy stovky lidí naráz. „Na první pohled to byla investice ne tolik viditelná, z provozního hlediska stadionu a obou jeho ledových ploch ale určitě zásadní. Energocentrum přinese snížení provozních nákladů, nižší spotřebu energie i možnost využití odpadního tepla,“ říká náměstek primátora Přemysl Mužík.

Dalším významným počinem roku 2023 je otevření nového autocvičiště, které bychom nalezli při výpadovce z Kladna na Buštěhrad za odbočkou k městskému krematoriu. Díky němu se budoucí řidiči snáz naučí ovládat své vozidlo před tím, než vyrazí do obvykle hustého městského provozu. Areál autocvičiště je navíc raritou, v České republice k těmhle účelům totiž slouží jen tři zařízení dosahující obdobně vyspělé úrovně.

Kromě již dokončených projektů odstartovaly v roce 2023 také práce na projektech, které však ještě nejsou dokončené. Takovým příkladem je třeba stavba nového kolumbária navrženého architektem Janem Žalským, autorem podoby muzea v areálu Památníku Lidice či Muzea věžáků v Kladně. Kolumbárium vzniká v areálu centrálního kladenského hřbitova. „Kapacita stávajícího kolumbária již zásadně nestačí, v Kladně se na místo pro uložení urny čekalo i dva roky. Proto jsme se rozhodli problém řešit a v uplynulých dvou letech stavbu připravili,“ uvedl radní pro rozvoj města Ondřej Rys (Volba pro Kladno). Po dokončení stavby, k němuž by mělo dojít v polovině tohoto roku, by zde měla vzniknout důstojná pietní promenáda s podloubím, lavičkami a zelení. Kolumbárium by mělo pojmout více než dva tisíce tři sta schránek. Nové úložiště pro urny bude přimykat ke hřbitovní zdi a navazovat na současné kolumbárium.