Období před Vánocemi je tradičně pro zaměstnance místního zahradnictví tím nejhektičtějším v roce. „Vánoční dekorace začínáme tvořit zhruba týden před prvním adventním víkendem. Teď před Vánocemi hodně vyrábíme adventní věnce, svícny, zdobené tácy nebo věnce na dveře,“ vysvětlila vedoucí zahradnictví Pavlína Ziková, podle jejíž odhadu se na Nouzově vyrobí kolem stovky věnců a dvou stovek svícnů.

A jaké jsou vánoční trendy letošního roku? „Trendy u vánočních věnců a dalších dekorací se odráží hlavně v barvách. Letos je v módě paleta barev od růžové, hlavně taková fuchsiová barva, až po fialovou, která bývá doplněná barvou zlatou, stříbrnou nebo bílou,“ prozradila Ziková.

Kromě nespočtu variant vánočních dekorací nabízí nouzovské zahradnictví také vánoční stromky. Za jedle zájemci dají od 599 do 2 700 korun, borovice pak stojí 450 korun. „Prodáváme dánské jedle a české borovice. Cenově nemůžeme soupeřit se velkými obchody, ovšem na druhou stranu máme stromky bohatší a celkově prostě hezčí,“ těší vedoucí zahradnictví, podle níž čekají na svého majitele asi tři stovky vánočních stromků. Zájem je v posledních letech prý spíše o jedle. Výběr druhu stromu je ale jen otázkou vkusu. „Většinou starší lidé jsou zvyklí, že vánoční strom musí být borovice. Naopak jedle je takový modernější stromek,“ doplnila Ziková.

K Vánocům a především pak ke štědrovečerní tabuli bezesporu patří kapr. I toho lze na Nouzově koupit, a to v době od 19. do 23. prosince. „Můžete si u nás koupit také rybu na štědrovečerní stůl. Prodávat budeme kapry ze Mšených Lázní, přičemž tu máme šikovné chlapy, kteří vám rybu na místě zabijí, vykuchají, případně i naporcují,“ vzkázala na závěr čtenářům Pavlína Ziková.