Kroužkování je pro obec velkou událostí, a tak se i letos pod komínem sešla řada lidí. Ty jistě potěšila informace, že dvojice malých opeřenců, letošních kačických rodáků, je v dobré kondici. „Ve hnízdě byla dvě velká, asi měsíční, čápata, která jsou v dobré kondici. V současné době už opouštějí hnízdo a učí se spolu s rodiči lovit na okolních loukách. Snaží se lovit například velký hmyz, myši, žáby nebo slepýše, rodiče je ale ještě stále mohou přikrmovat,“ vysvětlil ornitolog, který vyjel k vrcholu komína za asistence svého syna na hasičské plošině, aby následně opatřil čapí mláďata kroužky, podle nichž bude v budoucnu možné určit jejich identitu.

Podle slov Lepiče se mladí čápi v blízké době postupně začnou vzdalovat od hnízda a v druhé polovině srpna by měla z Kačice odletět. Pak je čeká cesta do zimoviště. „Nejspíš poletí do Izraele, kde je velké zimoviště čápů, poté doletí do Afriky. Mláďata se na naše území vrátí příští rok, ale už ne do Kačice, kde je místní hnízdo trvale obsazeno jejich rodiči. To znamená, že si mláďata budou muset nové hnízdiště, pohlavně dospělí budou ale až ve dvou letech,“ řekl Stanislav Lepič.

Ten si v minulých letech stěžoval na bezohledné chování pilotů dronů, kteří často hnízdící ptáky svými bezpilotními letadly rušili. Situace se ale dle jeho slov změnila k lepšímu. „Musím říci, že se oproti minulým letům situace kolem dronů dost zlepšila. Dříve se totiž stávalo, že někteří piloti dronů čápy při snaze získat skvělé snímky rušili při hnízdění. To už se nyní neděje, za což bych rád poděkoval,“ dodal Lepič, podle něhož se ti, kteří se budou chtít na ptáky přijet podívat, už nemusejí bát, že by čápy jejich přítomnost obtěžovala. „Na běžný život kolem komína jsou čápi zvyklí,“ ujistil odborník.