A je to… ve Sládečkově vlastivědném muzeu v Kladně
Až do 7. ledna 2024 můžete navštívit svět dvou nešiků – Pata a Mata. Víte, kdo je kdo? Pomůžete „šikulům“ uklidit zahradu nebo rozpohybovat vlastní film? Interaktivní výstava pro celou rodinu je veřejnosti otevřena od úterý do neděle vždy od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin. Dopoledne ale výstavu navštěvují především školy, a tak využijte spíše odpoledních otevíracích hodin. V muzeu není ale jen interaktivní expozice o Patovi a Matovi, nakouknout můžete i na výstavu Pravěk Kladenska.

Zažijte bydlení 50. let a poznejte příběh unikátních kladenských staveb
Muzeum věžáků v Kladně je pro veřejnost otevřené vždy v sobotu, vstupenky je nutné si předem koupit online. Během 90minutové prohlídky navštívíte nejen vzorový byt, nebo expozici o historii výstavby věžáků, ale také kryt civilní obrany. Pokud byste měli zájem o skupinovou prohlídku, je možné si ji individuálně domluvit.

Objevte kouzelný svět autora slavného Krtka
V Kladenské zámku najdete jedinečnou expozici, která představuje významného kladenského rodáka Zdeňka Milera. Na výstavě je herna, kde se děti mohou ponořit do Krtečkova světa a také se dozví, jak Krteček vznikal. Dospělí určitě ocení autentickou pracovnu Zdeňka Milera, vybavenou původním nábytkem a pomůckami.

Za slánkami a interaktivní výstavou ze světa peněz do Slaného
Ve slánském infocentru najdete rozsáhlou sbírku slánek z celého světa. Muzeum Slánek vzniklo v roce 2011 a v současné době můžete obdivovat už přes tisíc slánek a solniček. Ve Slaném stojí za návštěvu taky Vlastivědné muzeum, až do 20. ledna nabízí interaktivní výstavu Zmatené peníze. Klade si za cíl zvýšit finanční gramotnost dětí a mládeže. Výstava není jen o penězích, ale také o 1. světové válce a období počátku 20. století.

Udělejte si delší výlet do Roztok, Velvar nebo Kralup nad Vltavou
Líbil se vám film Myši patří do nebe? Zajeďte si ho připomenout do Středočeského muzea v Roztokách u Prahy. Od 3. prosince pak můžete návštěvu spojit s komentovanými prohlídkami betlémů. Pokud budete mít cestu kolem Velvar, navštivte městském muzeu, kde si můžete prohlédnout stálou expozici představující historii města Velvary a jeho okolí. V nedalekých Kralupech nad Vltavou je pak muzeum s archeologickou expozicí, Seifertovou síní nebo expozicí o historii Kralup. Velmi zajímavá výstava, pro malé i velké, je pak v outletu POP v Tuchoměřicích. Jedná se o výstavu Dinosauria, kde vás ohromí kostry a modely dinosaurů.