Charitativní běh organizátoři letos pojali velkoryseji a štědřejší byli i dárci. Registrovaných účastníků se na startu běhu, jež nemá vítězů ani poražených, sešlo 217. O dvacet více než loni. Na výběr měli ze dvou tras – kilometrové a pětikilometrové. Když se v 11 hodin u startovní čáry mikrofonu ujal náměstek primátora František Bureš, aby zdravicí běh zahájil a následně se sám připojil, sešli se v davu zástupci všech generací, mnohdy celé rodiny. Někteří si přišli zaběhnout na kondici, jiní akci pojali jako rodinný výšlap. Na trasu vyjely také kola, koloběžky, odrážedla, vozíčky a kočárky.

Bezprostředně po startu začal tým nadačního fondu Chance 4 Children sčítat kasičku, aby s posledními dobíhajícími či docházejícími závodníky mohl ohlásit, že letos na dobrovolném startovném vybral přes 23 tisíc korun.

„Celková částka bude zřejmě ještě malinko vyšší, protože pořád malujeme na obličej, prodáváme balónky a magnetky, a to vše se do výtěžku započítá,“ vyprávěla u cílové čáry předsedkyně nadačního fondu Chance 4 Children Markéta Franke, která Sletiště nejprve sama obkroužila na koloběžce a následně doprovázela běžce z pětikilometrové trasy v cílové rovince. Nakonec se suma vyšplhala až ke třicetitisícové hranici. 

„Vybraná částka, za kterou moc děkujeme, nám pomůže, abychom mohli pokračovat v naší činnosti jednak v nemocnicích, včetně té kladenské, ale i v dětských domovech, mimo jiné v Ledcích či v Unhošti,“ dodala Franke a poděkovala účastníkům, jakož i Sportovním areálům města Kladna za organizaci.

Nadšení neskrýval ani jednatel SAMK Jiří Chvojka. „Potěšilo mě, kolik jsem na startu viděl známých tváří. Jsem rád, že se nám účastníci každoročně vracejí a podporují s námi dobrou věc. Rádi jsme viděli i klienty Zahrady, kteří s námi taktéž chodí běhat pravidelně a v minulosti jsme běh věnovali i jim. V současnosti podporujeme Dr. Klauna a já jsem za to moc rád, protože práce, kterou už přes dvacet let dobrovolníci v nemocnicích a dětských domovech odvádějí, je neuvěřitelná,“ řekl poté, co sám Sletiště obkroužil. 

Za účast a příspěvek nadaci poděkoval i statutární náměstek primátora města Kladna František Bureš: „Účast i vybraná částka jsou skvělé. Běhu se každoročně účastním, je skvělé, kolik lidí na té akci spolupracuje. Letos je navíc příjemným zpestřením propojení charitativního běhu s představením práce složek Integrovaného záchranného systému. Přináší to velkou osvětu, která se k takové akci podle mě skvěle hodí.“

Právě propojení se složkami IZS bylo největší novinkou letošního ročníku – zatím ve zkušební podobě. A osvědčilo se. Program plynule navázal na běh a trval až do odpoledních hodin. Děti pobavil i poučil záchranář Marek se svou plyšovou sanitkou a medvědem, na kterém předváděl základy první pomoci, ukázky techniky hasičů, policistů, strážníků či záchranářů zaujaly i dospělé. Zájemci si také mohli například nechat změřit tlak ve stánku Oblastní nemocnice Kladno nebo se zapsat do registru dárců krvetvorných buněk. Český červený kříž si kromě osvěty připravil i zábavu v podobě zorbingových koulí, a energii spolehlivě doplnily teplé nápoje z kavárny Lodestar. Krátce před pátou hodinou odpolední vydařený den napsal symbolickou tečku za letními prázdninami.