Z historické budovy staré téměř sto dvacet let se odtrhla a zhroutila k zemi část ramene kamenného kříže umístěného v severním štítě bývalé gymnaziální kaple. K této nehodě došlo v nočních hodinách, takže nikdo nebyl zraněn. Proč k této situaci došlo? Důvodem je souběh několika různých faktorů. „Kamenný kříž je vyroben převážně z jednoho monumentálního kusu pískovce, s největší pravděpodobností se jedná o jemnozrnný „Hořičák“ a monolit váží minimálně dvě tuny. Kámen byl dlouhá desetiletí namáhán povětrností a znečištěním v podobě tzv. černých krust, které se vytvořily hlavně z důvodu velkého znečištění ovzduší v důsledku těžkého průmyslu, který byl na Kladensku hojně zastoupen. Během minulého století proběhlo dodatečně upevnění kříže železnými tyčemi, kotvenými do střechy gymnázia, a právě to zapříčinilo jeho nynější poruchu. Kolem kotvení tyče do kříže začala postupně vznikat prasklina, která se v posledních letech rozšiřovala vlivem zatékání vody,“ uvedla Barbora Nováková z odboru Památkové péče Magistrátu města Kladna.

Svou roli zde podle ní sehrála také změna počasí, po delším období sucha a tepla se prudce ochladilo a několik dní vydatně pršelo. „Pískovec, z něhož je zhotoven kříž má přibližně pětiprocentní nasákavost a úlomek sám o sobě váží přibližně tři sta padesát kilogramů, což je již velmi výrazné zatížení. Vlivem zvýšení váhy během deště tedy došlo k utržení ramene, a ten se zhroutil z výšky téměř dvaceti metrů. Je až neuvěřitelné, že odtržené torzo zůstalo téměř nepoškozeno a bude možné ho vrátit na památku,“ řekla Nováková. Dle jejích slov však budova, která byla postavena na začátku 20. století nákladem města Kladna a první studenty přivítal již v roce 1905, nemá žádné větší poruchy, které by ohrožovaly její další existenci. Jedná se převážně o „kosmetické“ vady na kráse, na kterých se nyní intenzivně pracuje.

V nejbližší době proběhne restaurování předmětného kamenného kříže a revize všech ostatních kamenických prvků. Kříž na severní straně fasády bude celkově očištěn od biologických nánosů a následně i od černých krust. Následovat budou práce na zpevnění kamene, začepování odlomeného torza a doplnění úlomků umělým kamenem. Zrestaurovaný prvek bude následně hydrofobizován, což znamená, že bude opatřen nátěrem, který znemožní další zatékání. Práce budou probíhat na místě a pod dozorem nejpovolanějších odborníků.

Budova gymnázia má dlouhodobé problémy s uvolňováním dekorativních prvků umístěnými na korunní římse objektu. To je způsobeno tím, že pří poslední rekonstrukci po roce 2000 nebyly správně instalovány systémy odvodů vody ze střechy. Nebyla zde provedena potřebná dilatace žlabů, které hned první zimu po instalaci začaly zamrzat. Následně byly povedeny neodborné zásahy, po kterých zůstaly v okapech otvory a voda se tak začala dostávat na římsu a na fasádu. Okapy by měly být přes prázdniny obnoveny a v nejbližší době by měly započít práce i na rekonstrukci korunní římsy gymnázia,“ popsala odbornice z kladenského magistrátu.