Největšími letošními úspěchy nad kladenskou vysokou sítí bylo suverénní vítězství žen v Krajském přeboru a republikový mistrovský titul starších žáků.

Podařilo se nám družstvo dobře namixovat. Holky vytvořily dobrou partu a je tam určitě vidět, že jsme se snažily dobře trénovat, ačkoliv jsme měli kolikrát problémy se sejít. Hráčky si sedly. Společně jsme nastavili systém, který dodržovaly. Fungovaly, byly skvělé. Když se vyhrávalo, tak vše bylo daleko jednodušší,“ uvedl k postupu trenér Koček, tedy ženského týmu Kladna, trenér Petr Klár.

Nejlepší ve své kategorii byli také starší žáci pod vedením Kateřiny Svobodové, ti si ke stříbru z domácího poháru přidali do vitríny také také zlato z republikového šampionátu, na kterém dominovali. Prošli totiž celý turnaj takzvaně bez ztráty kytičky.

Už jsme měli tak velkou sebedůvěru, že jsme si pro ní jeli, i když jsme to nedávali najevo, protože jsme věděli, kam patříme,“ uvedla trenérka.

A jaké jsou další cíle kladenského volejbalu pro další roky?

Rádi bychom, aby ženy do budoucna hrály minimálně první ligu. Pokud by se povedlo, byli bychom samozřejmě nesmírně rádi za extraligu. Muži by měli nadále vzorně reprezentovat město Kladno a být vzorem pro naše mladé volejbalisty. Samozřejmě by bylo krásné, kdyby se nám opět povedlo vybojovat titul. Co se týče mládeže, jsem moc rád, že jsme koronavirovou dobu přežili relativně dobře. Jsme schopni obsadit všechny kategorie. Největšími starostmi jsou ty radostné. Neřešíme problém s nedostatkem dětí, ale nemáme dostatek trenérů mládeže a místa v hale. Rád bych, aby byl náš tým styčným bodem pro volejbal na Kladensku. Třeba amatérským volejbalistům chceme do budoucna pomáhat víc a víc,“ nechal se slyšet Milan Fortuník, který zmínil také to, že by si Kladeňáci zasloužili novou volejbalovou arénu.

Trenér a manažer v jedné osobě přezdívaný Forbes nyní řeší hlavně složení mužského týmu pro další sezónu.

Intenzivně jednáme o tom, aby přišli hráči, kteří by tým vhodně doplnili. Třeba Michal Lohr nebo David Hancock ukončili kariéru, nevíme, jestli bude pokračovat Ondřej Fortuník. Na dalším působením v klubu jsme se dohodli s Tomášem Hýským. Měl by plnit roli zkušeného hráče. Dali jsme si pro posily jasný parametr – výšku. V letošním play-off jsme nejspíš doplatili právě na to, že jsme měli sestavu poskládanou spíše z kluků menšího vzrůstu,“ vysvětlil Fortuník s tím, že posily budou nejspíš opět ze zahraničí. Na tuzemském trhu není totiž z čeho brát. Jednat by se nejspíš mělo minimálně o jednoho blokaře a jednoho smečaře.

Aktuálně je jisté, že budou barvy Orlů nadále oblékat Gijs van Solkema, Tomáš Kunc, Jiří Kraffer, Niklas Seppänen, Lukáš Kyjanica, Petr Špulák, Kristaps Platačs, Josef Vostárek a Tomáš Hýský. Zůstává také talentovaný Pavel Gottesman, jehož role by však měla být hlavně v mládežnických kategoriích, kde by měl hrát klíčovou roli a táhnout týmy.

To Lukáš Čeketa nejspíš příští rok za Kladno bojovat nebude, i když nic zatím není jisté.

Intenzivně jednáme o tom, aby na Kladně zůstal, ale bohužel to však vypadá, že se tak nestane. Lukáš upřednostňuje sportovní stránku, což si na něm cením. Byl u nás jen na hostování do konce sezóny ze Zlína, kde mu nabídli takovou pozici v týmu, že by skoro neslezl ze hřiště. Chápu to, v jeho letech je potřeba hrát co nejvíce. Do budoucna bych ho ale u nás rád viděl,“ prozradil trenér.

Doplnit A-tým v dalších letech navíc mohou také talentovaní mladíci, tedy kladenští odchovanci.

Do budoucna máme v klubu několik nadějí, které se prosadily i do mládežnické reprezentace. Jedná se třeba o Lukáše Svobodu, Vojtěcha Svobodu, Ondřeje Tkadlece a Michaela Kratěnu. Zatím však teprve přecházejí do kategorie U18, takže bude ještě nějaký rok, dva, trvat, než se budou moci připojit k A-týmu. Vše má svůj čas,“ dodal Fortuník.