Zatímco tělocvičny a sportovní haly zejí prázdnotou, florbaloví Kanonýři se rozhodně neflákají

Klub totiž v říjnu spustil propracovaný systém individuálních tréninků, díky kterým mohou hráči trénovat v domácím prostředí. Tréninky jsou zaměřené na silovou stránku, zdravotní cvičení, techniku hole nebo také stmelování kolektivu.

„Je to cesta, kterou jsem chtěl, aby se klub vydal. Pokud vytvoříme vlastní platformu pro individualizaci tréninkového systému nejen v mládeži, ale i u A týmu, může klubu pomoci v jakékoli situaci, nejen při koronavirové pandemii,“ vysvětlil sportovní ředitel Kanonýrů Kladno Jan Pazdera, který je autorem projektu.

Podle jeho slov by ke spuštění systému online tréninků dříve nebo později stejně došlo, koronavirus však zavedení systému urychlil. „Systém jsme vytvářeli komplexně tak, abychom ho mohli přizpůsobit každému. Tréninky jsou mířeny na každého hráče, který je schopen pracovat samostatně. Tuhle hranici jsme s trenéry stanovili od 10 let,“ popsal cílovou skupinu Pazdera, podle něhož byla instruktážní videa ke cvikům vytvářena jednotlivě, a tak lze sestavit pokaždé jiný trénink.
Hráč daný den vidí v kalendáři co a jak má trénovat, přičemž se může pilování svých schopností věnovat kdykoli. Tedy až na tréninky techniky hole. Ty probíhají společně. Všichni hráči trénují se zapnutou kamerou pod dohledem dvou trenérů – jeden trénink vede a druhý dohlíží na správné provedení techniky.

Reakce hráčů jsou většinou pozitivní

„Asi 70 procent hráčů se zapojuje. Čím jsou sportovci starší, tím logicky lépe samostatně fungují. Jsme zatím se systémem moc spokojeni,“ líčí Pazdera, který ale zároveň dodal, že u některých dětí se klub setkal s tím, že rodiče nechtějí, aby jejich děti trávily u počítače tolik času, protože musí absolvovat také distanční výuku ve škole. Rodiče v celém systému hrají velmi podstatnou roli. „U dětí je nezbytná motivace rodičů. Největší radost máme z toho, když se do tréninku s dětmi zapojí i rodiče,“ řekl Pazdera.
Ten si uvědomuje, že tohle fungování je možné jen určitou dobu. „Uvědomujeme si, že pokud bude tahle situace trvat déle, bude nesmírně složité udržet hráče motivované. Nelze takto dlouhodobě nahrazovat standardní tréninky. Hráči si musí uvědomit, že je to jejich investice do sportovního zdraví a lepší formy. Hráč, který systémem nyní projde, bude mít po návratu snazší adaptaci,“ nechal se slyšet sportovní ředitel.

Přesto by měl systém online tréninků přežít i po koronavirové pandemii. Po návratu do normálního tréninkového režimu by měl dále fungovat, například usnadní individuální rozvoj hráče nebo návrat florbalistů po zranění.

Zatímco většina Kanonýrů si florbal v kolektivu zatím nezahraje, trio mladých kladenských hráčů odletělo na zkušenou do švédské Uppsaly. V klubu Sirius Innebandy okusí Marek Pixa, Matyáš Bachmaier a Jakub Bohuslávek florbal na té nejvyšší světové úrovni.