Přesto s letošním počínáním svých svěřenců rozhodně trenér a manažer týmu Milan Fortuník nemůže být spokojen.

„Před sezónou jsme tým hodně obměnili, byli jsme v podobné situaci, jako když jsme se před šesti lety vrátili do extraligy. Nečekal jsem, že na tom budeme takhle špatně. Bohužel k tomu, kde teď jsme, přispěly nucené přestávky a četné koronavirové i nekoronavirové absence hráčů. Každopádně zatím je sezóna špatná,“ neskrýval zklamání trenér.

V sobotu 16. ledna odehrají Kladeňáci další veledůležité utkání na palubovce Beskyd. „Od Nového roku už bychom měli hrát jen jedno utkání týdně, což by nám mohlo pomoci. V minulém roce jsme hráli také pět zápasů během sedmi dnů, což pro nás moc není, protože máme úzký kádr. Jsem tedy rád, že bude více možností, jak trénovat přihrávku a servis,“ věří Fortuník.

Trenér kladenských volejbalistů by rád svůj tým posílil. Finance by prý na případnou posilu byly, problém ale je, že se na trhu nejspíš nenajde nikdo, kdo by týmu skutečně pomohl. „Muselo by se jednat o hráče, který by tým opravdu zvedl. Bohužel si myslím, že žádný takový hráč volný není,“ sdělil manažer a trenér v jedné osobě. Podle něj je nutné stabilizovat útočnou osu, protože právě kvůli zraněním na útočných pozicích trpí celá hra Kladna.

Orli trápí v letošní sezóny velké výkyvy výkonů. Ať už jde o nevyrovnanost v jednotlivých zápasech, setech či míčích. „Dokážeme v zápase předvést výborné okamžiky, bohužel vzápětí přicházejí naprosto hluchá místa. V každém utkání nás pak trápí jiná věc. Jednou špatně přihráváme, podruhé hrajeme naprosto špatně takticky, potřetí blbě útočíme. To samé je s prvky, které nám fungují, protože každý zápas jde o něco jiného. Výkony jsou nevyrovnané, střídají se naprosto skvělé momenty s těmi zoufalými,“Milan Fortuník, před jehož svěřenci stojí v roce 2021 dva jasné cíle. Udržet se alespoň na příčkách zajišťujících předkolo play-off, ze kterého následně chtějí volejbalisté postoupit do samotného play-off. Pokud se bude kvůli koronaviru hrát pohár, chtějí Kladenští postoupit mezi čtyři nejlepší týmy. Aktuálně jsou ve čtvrtfinále.

Jedním z mála pozitiv v letošní sezóně je zapracovávání mladíků do kádru, ať už jde například o Jiřího Mikulenku, Lukáše Kyjanicu či Tomáše Kunce. Velkou nadějí kladenského klubu je šestnáctiletý odchovanec Pavel Gottesman. Své stálé místo na palubovce si ale ještě bude muset vybojovat. „Myslím si, že by jednou mohl dorůst do kvalit extraligového hráče. Ještě před ním je ale dlouhá cesta. Pavel je členem A-týmu, vedeme ho jako potenciálního univerzála. Trénuje s námi první půlrok, zatím tak nehrozí, že by na postu Filipa Křesťana pravidelně nastupoval,“ řekl Fortuník, který jedním dechem dodal, že pro mladé hráče mimo základní sestavu je špatné, že se nehrají ostatní volejbalové soutěže.

Co by si Milan Fortuník přál do nového roku 2021?

„Aby se koronavirová situace zlepšila na tolik, aby alespoň na závěr soutěže mohli nějací diváci na náš zápas přijít. Kladenští fanoušci jsou jedni z nejlepších fandů v extralize, takzvaně sedmý hráč, který nám aktuálně moc chybí,“ uzavřel Fortuník.