Jako už tradičně nabídne kladenský mítink domácím závodníkům prvotřídní konkurenci světové úrovně. Na Sletiště se každoročně sjede až stovka atletů z desítek zemí a ani letošní ročník nebude výjimkou, přestože termínová listina světové atletiky je pořádně nabitá a Kladno se o závodníky přetahuje mimo jiné s finským Turku.

Nebudeme si nic nalhávat, zlatému mítinku v Turku nemůžeme konkurovat ani po finanční stránce, ani z hlediska bonifikace ve světovém rankingu. Ale i přes nabitou termínovku na Kladno znovu dorazí špičkoví atleti světové třídy,“ slibuje ředitel mítinku Jakub Kubálek, který jako už tradičně vsází na skvělé jméno, jaké Kladno ve světě atletiky získalo, ať už pro specifickou atmosféru zdejších závodů nebo prvotřídní zázemí, které láká atlety i ze vzdálených končin.

Například letos využije Kladno jako základnu pro svůj reprezentační tým Omán a v jednání je také příjezd reprezentace Moldávie,“ říká Kubálek, jenž díky takto navázanému kontaktu může startovní listinu mítinku doplnit i o špičkové atlety ze zmíněných zemí. Na Sletišti přivítá také reprezentační družstvo Ukrajiny, které v České republice po dobu konfliktu ve své domovině trénuje.

Základním stavebním kamenem mítinku ale budou kladenští odchovanci a čeští závodníci. Na startovní listině mají prioritu, pak ji až doplňujeme zahraničními jmény. Z Kladeňáků se představí všichni, kdo splňují výkonnostní parametry,“ vysvětluje Kubálek a nastiňuje i první velká jména: „Měsíc před startem samozřejmě těžko potvrdit start závodníka na sto procent, ale už teď můžu avizovat start Tomáše Staňka, kterému se na Kladně líbí, je to domácí jednička a pokud se nestane něco neočekávaného, určitě ho uvidíme. Totéž platí pro syrského výškaře Majda Ghazala, který posílil kladenský extraligový tým a bude letos do Česka cestovat pravidelně.

O dalších jménech organizátoři jednají. Silnou pozici mají nejen díky reputaci, kterou ještě posílily poslední dva ročníky uskutečněné navzdory pandemii, ale také proto, že stávající partneři mítinku zachovali věrnost, a dokonce přibyli noví.

To je pro nás ohromná vzpruha. Byť je doba zlá, zachovali nám partneři přízeň. Jejich zásluhou můžeme mítink uspořádat na úrovni, i kdybychom případně nedosáhli na příspěvek Národní sportovní agentury, která letos na významné sportovní akce alokovala minimum prostředků,“ nezastírá Kubálek.

Stejně jako v předchozích letech bude atletické klání rozděleno na předprogram, v němž se uskuteční zejména disciplíny náročné na čas, a hlavní program, který v přímém přenosu odvysílá ČT sport. 

Předprogram rozhodně nebude nezajímavý. Bude silně obsazený, včetně zahraniční účasti. Odstartuje po poledni a podívat se na něj přijdou studenti kladenských škol, s nimiž budeme spolupracovat. Areál je ale samozřejmě volně přístupný veřejnosti, takže kdo má čas, může přijít hned po obědě, a pro ty, kdo nemohou, chystáme stream na YouTube a sociálních sítích,“ říká Kubálek. Stěžejní část programu před televizními kamerami pak odstartuje v 17 hodin.