Vybudováním už třetího sběrného dvora ve městě rozšiřujeme nabídku míst, kam mohou občané odkládat svůj odpad, který nepatří do černé popelnice. Lokalitu jsme vybrali s ohledem na výhodnou možnost využít areálu podniku pro distribuci tepla patřícího městu, který se navíc nachází v blízkosti lidnatého sídliště Rozdělov-sever,“ říká náměstek kladenského primátora Robert Bezděk (ANO 2011).

Vjezd do areálu sběrného dvora v Mládežnické ulici je z komunikace za rampami prodejny COOP a zařízení je v provozu každý pracovní den. V pondělí, ve středu a v pátek od 12 do 16 hodin, v úterý a ve čtvrtek od 8 do 12 hodin.

Využít služeb nového odkladiště mohou především občané s trvalým pobytem ve městě Kladně, ale i vlastníci kladenských nemovitostí, ve kterých není nikdo přihlášen k trvalému pobytu či cizinci s dlouhodobým pobytem na území města. Podmínkou je registrace k poplatku za komunální odpad. Trvale hlášení občané se ve sběrném dvoře prokáží občanským průkazem, ostatní musí předložit doklad o zaregistrování se k poplatku nebo doklad o jeho zaplacení.

Sběrný dvůr přijímá velkoobjemový odpad, jako je starý nábytek, podlahové krytiny, umyvadla, toalety a podobně, a to bezplatně do 300 kilogramů na osobu za rok. Dále lze odkládat papír, plasty, sklo, kovové odpady, dřevo, bioodpad a v uzavřených plastových lahvích jedlý olej. Patří sem také nebezpečné odpady – barvy a obaly od nich, lepidla, kyseliny, zbytky prostředků proti škůdcům, tonery do tiskáren či technické oleje. V rámci zpětného odběru přijímají dvory také baterie a elektroodpad v kompletním stavu, tedy zářivky, ledničky, mrazáky, televize, varné konvice a jiné elektrospotřebiče. Naopak sem nepatří suť a jiný stavební odpad.

Město tak ke dvěma stávajícím sběrným dvorům v ulicích Smečenská a Vrapická přidává třetí. Od roku 2022 funguje sběrné místo také v ulici Milady Horákové. Občanům jsou k dispozici i mobilní sběrné dvory. Termíny a lokality, v nichž se nacházejí, jsou s předstihem zveřejňovány na webových stránkách města Kladna pod záložkou „Kladno třídí odpady“. Stejně tak jsou ve městě pravidelně umisťovány vany na velkoobjemový odpad.

Možností k odložení odpadů v souladu s vyhláškou i obyčejnou lidskou slušností je tedy více než dost. Všem, kdo velkoobjemový nebo nebezpečný odpad odkládají u běžných popelnic, je důležité připomenout, že se vystavují riziku až padesátitisícové pokuty. Firmám a živnostníkům hrozí sankce dokonce až do výše deseti milionů korun.

Výmluvy stranou, zákonem a městskou vyhláškou danou povinností každého z nás je odkládat odpad pouze na místa obecním systémem pro daný druh odpadu určená. Všichni přeci chceme žít v čistém městě,“ upozorňuje náměstek Bezděk a podotýká: „Velkoobjemový odpad u popelnic nejenže hyzdí náš životní prostor, ale takové úklidy kontejnerových stání stojí město přes šest milionů korun ročně. To jsou peníze, za které bychom mohli třeba postavit nové dětské hřiště nebo opravit chodník a podobně.“