Finálový úspěch Kladna se nerodil vůbec lehce. Parta kolem kapitána Tomáše Plekance sice byla jasným favoritem na postup, avšak první dva zápasy série ukázaly, že cesta do extraligy nebude tak lehká, jak hokejová společnost očekávala. Kladno na svém ledě prohrálo 3:4 po prodloužení a 1:4, a tak byla ve výhodě jihlavská Dukla. Na Vysočině však Rytíři ukázali, proč byli tolik favorizováni. V nelehké situaci sérii srovnali na 2:2 po výsledcích  5:2 a 2:1 po prodloužení. Následovala ale porážka na domácím ledě 1:2, takže mělo Kladno takzvaně nůž pod krkem. K postupu si nemohlo dovolit jediné klopýtnutí. Tým však ukázal charakter, protože se Dukle nejméně vyrovnal v tom, co jihlavské hokejisty do té doby zdobilo – týmovost, bojovnost a obětavost. Výhrou 3:1 na půdě soupeře posunulo Kladno sérii do až 7. zápasu.

Právě poslední klání bylo tím, co určilo, jestli se na Kladně bude sezóna hodnotit jako úspěšná, nebo jestli bude označena za propadák. 

Až do zmiňovaného posledního zápasu se Rytíři nemohli spolehnout na vstupy do zápasu. To byla největší Achillova pata Kladna. To, že modro-bílí budou v utkání týmem, který inkasuje jako první, byla v posledních zápasech takřka hotová věc. Svěřenci trenérů Čermáka, Burgera a Kregla si na tuto věc v klíčovém zápase dali pozor. Ba naopak, v první třetině se postupu hodně přiblížili. Dvěma brankami Marosze a góly Hlavy s Račukem se totiž dostali do vedení 4:0. 

 

Jihlava sice korigovala stav rozhodujícího klání dvěma góly, při dalších velkých šancích však ztroskotala buď na tyči nebo na skvěle chytajícím brankáři Košarišťanovi. 

Kladno si své vedení před zraky asi dvou stovek fanoušků pohlídalo, v závěru pak ještě pečetil postup trefou do prázdné brány ruský obr Stěpan Zacharčuk. Mohla tak vypuknout postupová radost! 

„Doteď jsme měli se střílením gólů problémy a tentokrát nám to tam napadalo. Pak jsme bohužel přenechali iniciativu Jihlavě a dostali jsme se do zbytečných problémů. Jihlava snížila a dostala se na koně, v poslední třetině jsme to ale odehráli do defenzivy dobře a rozhodli gólem do prázdné brány. Série byla hrozně náročná, zkomplikovali jsme si to prvními dvěma zápasy doma, které jsme prohráli. Od té doby jsme byli pod tlakem, že musíme hned vyhrát v Jihlavě. To se nám povedlo a možná jsme se zase uspokojili, že jsme si říkali, že to půjde. Pátý zápas doma jsme ale zase ztratili. Znovu jsme byli pod tlakem, že už nesmíme klopýtnout. Poslední dva zápasy jsme ale zvládli,“ hodnotil sérii kladenský trenér David Čermák.