Kladno je městem sportu. Není proto náhodou, že se v září zapojí do celorepublikové kampaně Nadačního fondu Aktivní Česko. Multisektorová platforma vznikla za spoluúčasti Hospodářské komory ČR a České komory fitness, podporu získala i od Světové zdravotnické organizace (WHO) a Europe Active. Jejím cílem je seznámit širokou veřejnost s pozitivními přínosy pravidelného pohybu pro fyzické a psychické zdraví člověka. V největším městě Středočeského kraje se do projektu zapojí široká škála sportovišť, školy, sportovní kluby, zájmové organizace, spolky, ale i významní zaměstnavatelé, jímž není lhostejný zdravotní stav české populace a zvyšující se náklady na zdravotní péči.  

„Dáváme si za cíl, aby Aktivní září v Kladně sloužilo jako motivace a příklad dobré praxe pro ostatní města v následujících ročnících. Je naším společným cílem se spojit a podpořit zdravý životní styl v Kladně. Chceme, aby se zapojilo co nejvíce Kladeňáků, proto cílíme na rodiny, děti, školská zařízení, firmy, sportovní kluby a spolky,“ říká Jitka Literová, koordinátorka projektu pro Kladno. 

Seriál aktivit odstartuje už v sobotu 31. srpna tradičním charitativním během na Sletišti. Uspořádají ho Sportovní areály města Kladna ve spolupráci s nadačním fondem Chance 4 Children na podporu projektu Dr. Klaun. Běh Run 4 Children je akce pro celou rodinu. Pointou je především účast, proto mají závodníci na výběr ze dvou tras – kilometrové a pětikilometrové. Zdolat je podle svých možností mohou během, ale i chůzí, na kole, koloběžce, odrážedle, vozíčku či v kočárku. Start je na programu v 11 hodin, o zábavu pro děti se postará Dr. Klaun.

Na září pak různé sportovní akce chystají kladenské školy, zapojí se i sportovní kluby, které přichystají dny otevřených dveří. Bohaté vyžití čeká všechny od nejmenších po sportovce pokročilého věku. Pro ty je i letos připraven tradiční Seniorský pětiboj. Uskuteční se ve středu 25. září na Sletišti a přihlásit se do něj mohou muži i ženy starší 63 let. Čeká je soutěž ve vrhu koulí, skoku dalekém, hodu oštěpem, discgolfu a nordic walkingu. Oblíbeného sportovního klání se každoročně účastní desítky mužů i žen, z nichž většinu sdružuje projekt Kladno seniorům. Přihlásit se ale mohou i ti, kdo nejsou jeho členy. 

Sportklub Kladno zase chystá aktivní pátky. Ve spolupráci s Městskou policií Kladno se 13. září uskuteční cyklistické odpoledne na dopravním hřišti se zaměřením na bezpečnost v provozu na kole i koloběžce. O týden později, 20. září se zase koná workshop Zdravé vaření s praktickou přípravou zdravých svačinek a přednáškou o zdravém stravování dětí. 

V pondělí 23. září proběhne na Sletišti společné cvičení jógy s generačním propojení Dětí na startu a seniorských spolků, v pátek 27. září uspořádají Děti na startu otevřený trénink pro rodiče a jejich ratolesti, které aktivitu znají ze školy. 

Labyrint Kladno 14. září pořádá cyklovyjížďku Libušínská vidlice a 22. září pro turistický pochod pod názvem Podzimní botička. Jednotlivé školy uspořádají v různých termínech projektové dny a sportovní kluby nabídnou řadu dalších aktivit. 

Jejich kompletní seznam, který se bude v průběhu léta rozšiřovat, najdete na webu Sportovních areálů města Kladna (www.samk.cz) v záložce „Kalendář akcí“.