Do květnové nálady se například dokonale hodí sladce růžová hudební inscenace Smrt v růžovém, kterou MDK hraje hned začátkem měsíce, tedy 6. května. Smrt v růžovém je totiž magická inscenace představující fascinující životní příběh Édith Piaf, který je plný lásky a slávy, ale také ohromné bolesti a zklamání. „Édith měla neskutečné osobní kouzlo. Milovala život a šanson a lidi se vším všudy. Žila přítomností naplno, nebo spíš nadoraz. Přijímala s pokorou všechny tragédie, které ji potkaly. Přitom neztratila svůj báječný smysl pro humor, nikdy nezatrpkla. Milovala život nadoraz,“ dodává režisérka inscenace Věra Herajtová. Za roli Édith Piaf se její představitelka Jana Zenáhlíkovala dostala do širší nominace na Cenu Thálie 2022.

O lásce - byť trochu jiné, možná až živočišné - pojednává ale i muzikál Na skle malované, který má MDK na programu 23. května. Je to příběh o lásce, touze i chtíči. O střetu ženského a mužského principu, o bolesti matek a nezkrotnosti jejich synů. O křehkosti, kráse a smrti. A v neposlední řadě o Juraji Jánošíkovi, hrdinovi opředeném mnoha pověstmi. Na skle malované přivádí na scénu osmičlennou kapelu, která hraje v průběhu představení živě. Inscenace přináší také nové hudební aranžmá a orchestraci původních písní, které vycházejí z folklórních motivů, ale jsou mnohem současnější. Autorem hudební úpravy a člověkem, který vložil Jánošíkovi do rukou elektrickou kytaru, je Roman Říčař, taktéž představitel hlavní role Jánošíka.

Městské divadlo Kladno však nabízí repertoár i pro květnové skeptiky. Takové jsou například Nadženy, které MDK hraje na malé scéně 29. května. Experimentální inscenace, odehrávající se v naprosté tmě a pracující s prostorovým zvukem a dalšími experimentálními postupy, nabízí zábavný pohled do duší pěti žen na terapii tmou. Na povrch tak vyplouvají touhy, tajemství i skrytá traumata a příkoří. Komedie ze současnosti tak na vztahy mezi ženami a muži pohlíží značně nesentimentálně a s notnou dávkou nadhledu.

Těm největším cynikům pak MDK nabízí možnost vyrovnat míru romantiky v květnovém světě návštěvou divadelní adaptace filmového hitu Sexmise, která je naplánována na poslední květnový den. V té se Max a Albert, dobrovolníci testující nový způsob hibernace, se probudí z umělého spánku nikoliv po plánovaných třech letech ale po padesáti, a ještě ke všemu do zcela nového světa. Jsou nyní posledními muži na planetě, což by se mohlo zdát jako úžasná věc, kdyby ovšem ženy nepovažovaly samce za ty největší nepřátele společnosti. „Muži jsou chybějícím článkem mezi námi a opicemi,” říká jedna z postav, doktorka Lamie Ren.

Všechna představení se hrají v MDK a začínají v 19:00. Podrobné informace o jednotlivých titulech i termíny představení na nadcházející měsíce naleznete na webových stránkách divadla. Lístky na představení je možné zakoupit osobně na pokladně divadla či online.