Na koncertu vystoupí Ústřední hudba Armády České republiky společně se sólisty Lucií Silkenovou, Dashou a Janem Smigmatorem. Večerem bude, stejně jako v loňském roce, provázet Václav Žmolík. Koncert je možné sledovat nejen přímo na místě, ale rovněž on-line na https://www.youtube.com/watch?v=THmw4q_FIm8. 

Sobotní pietní akt bude podobně jako loni komorní. Mimo organizovanou pietu bude možné celé odpoledne pokládat květiny i pro  jednotlivce. Dopoledne budou na hromadný hrob zavražděných lidických mužů budou za zpřísněných bezpečnostních  opatření oficiálně položeny pouze věnce přeživších a nejvyšších státních představitelů.

Osud Lidic se naplnil 10. června 1942. Po atentátu na Reinharda Heydricha 27. května 1942 byla obec po rozkazu K. H. Franka srovnána se zemí.  Zastřeleno bylo 173 mužů, ženy a většina dětí byly převezeny do koncentračních táborů. Kromě okamžité či pomalé fyzické likvidace v koncentračních táborech přistoupili nacisté i k likvidaci samotné obce. Domy byly nejprve vypáleny a posléze ničeny plastickými trhavinami. Likvidační četa se nezastavila ani před destrukcí kostela sv. Martina, ani před likvidací posledního místa odpočinku - místního hřbitova. Veškeré terénní úpravy byly dokončeny v roce 1943 a po živé obci zbyla jen holá mlčící pláň. Do konce války označovaly území Lidic jen vstup zakazující nápisy.

Program pietního aktu a kladení květinových darů

9.00–9.30 Příjezd hostů

9.45 Přesun ke společnému hrobu lidických mužů

10.00 Večerka

10.05 Kladení květinových darů přeživšími a zástupci obce Lidice

10.07 Prezident ČR

10.09 Senát Parlamentu ČR

10.11 Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

10.13 Vláda ČR

10.15 Ministerstvo kultury ČR

10.17 Středočeský kraj

10.18 Modlitbu za oběti lidické tragédie pronese P. ThDr. Gabriel Rijad Mulamuhič Ph. D., O.Cr.

10.23 Státní hymna

10.25 Poděkování ředitele Památníku Lidice

10.40 Kladení květinových darů u sousoší lidických dětí

 

Nejen o historii Lidic a tamním památníku jsme na začátku roku hovořili s jeho ředitelem, historikem Eduardem Stehlíkem. 

https://kladenskymesic.cz/podcasty/detail/eduard-stehlik-historik-a-reditel-pamatniku-lidice-nejen-o-historii-ale-i-o-jeji-vyuce-nebo-o-prezidentskem-vyznamenani