Zatímco pro sportovce není rok 2020 tím pravým ořechovým, stejně tak jako pro řadu jiných lidí, pšenka naopak kvete esportu, tedy vrcholovému hraní videoher. Jednu takovou hraje také Martin "Tejky" Tejček. Sice žije v Českých Budějovicích, přesto loni reprezentoval v hokejové hře NHL v Esport hokejové lize kladenské Rytíře.
„Začínal jsem hrát asi v osmi nebo devíti letech na počítači NHL09. V roce 2011 jsem pak začal hrát na konzoli, v té době na xboxu, postupem času jsem přešel na Playstation,“ popsal zrod svého hraní hráč, který patří ve svém oboru k republikové špičce. Rodiče sice zprvu čerstvě dvacetiletému Martinu Tejčkovi vyčítali, že u herní konzole tráví mnoho času, pak ovšem pochopili, že to jejich syn ve světě esportu může někam dotáhnout. Aktuálně mladík přezdívaný Tejky tráví u hokejové hry asi 5 hodin denně, o víkendu ještě více.
Prozatím největší úspěch své herní kariéry zaznamenal Tejky v loňském roce, když se svým parťákem Jaroslavem "Jarin87" Řehořem, reprezentoval Rytíře Kladno. S jeho týmem nakonec jmenovaná dvojice obsadila druhé místo v republice. Prohrála až ve finále turnaje s hráči Mladé Boleslavi.
„Liga vznikla loni, přičemž jsem se do ní dostal díky druhému místu na turnaji Škody Auto v Mladé Boleslavi. Každý tým extraligy si draftoval dva hráče. Já si do Kladna přál jít, a to hlavně kvůli panu Jágrovi,“ popsal Tejček svoje spojení s Kladnem. Cílem dvojice hráčů reprezentujících Rytíře bylo prý play-off. „Kdyby mi ale někdo na začátku řekl, že se dostaneme do finále, tak mu nebudu věřit. S Jarynem jsme ale vytvořili skvělé duo, takže jsme uhráli skvělé druhé místo. Zažívali jsme neskutečnou euforii, například v semifinále, když jsem dal gól s Jaromírem Jágrem proti Pardubicím,“ sdělil Martin Tejček.
Protože ve hře NHL jsou každý rok jen extraligové týmy, musel se hráč z Českých Budějovic přesunout do jiného týmu. Letošní ročník ligy bude hájit barvy Motoru České Budějovice.
„Doufám ale, že si jednou za Kladno zase zahraji! Za celou loňskou sezónu mi tým Rytířů tak přirostl k srdci, že mě strašně mrzí, že sestoupil. Určitě jsem pořád fanouškem Kladna, přeji Rytířům návrat mezi elitu. Povedlo se sestavit kvalitní kádr. Myslím si, že by se jim to mohlo podařit,“ přeje si mladý hráč.
Zkušenosti může Tejky využít také z reálného hokeje, kterému se věnuje řadu let.
„Prošel jsem mládeží Motoru České Budějovice, skončil jsem až v juniorce. Teď mě zbrzdilo zranění, dva roky mám pauzu. Skončil jsem se totiž probojovat do třetiligového týmu David Servisu České Budějovice, přičemž jsem se vážně zranil na tréninku. Doufám ale, že se na led brzy vrátím.“