Zastupitelé Kladna odsouhlasili pravidla pro prodej bytů v ulici Vojtěcha Lanny. Stávající nájemci bytů v lokalitě na Ostrovci podle nich mají možnost, nikoli však povinnost, koupit byt, který obývají, do vlastních rukou. Město tak nikoho nestaví do nejisté životní situace a nájemníky nechce připravit o bydlení, jak poplašně a nepravdivě uvádí na sociálních sítích kladenská dezinformační elita.

„My lidem dáváme nabídku, ale nikoho nenutíme ke koupi bytu. Pakliže ji nebudou akceptovat, budou tam nadále bydlet a platit stejný nájem. Vůbec nic se nezmění. Pokud někdo bude chtít byt koupit, tak si ho koupí, pokud ho chtít koupit nebude, zkrátka si ho nekoupí,“ vysvětlil na zasedání zastupitelstva kladenský primátor Milan Volf (Volba pro Kladno).

Ceny, za které město byty odprodá, vycházejí ze znaleckého posudku. Město navíc lidem poskytne třiatřicetiprocentní slevu. Po ní metr čtvereční podlahové plochy u jednotek 1+1 a 1+kk vychází na necelých 41 tisíc korun a u jednotek 2+1 a 2+kk na asi 39 tisíc korun. „Zastupitelé nakonec odhlasovali z této ceny výraznější slevu, z původně navržených pětadvaceti procent mohou zájemci odkoupit byt o celou třetinu levněji,“ uvedl mluvčí kladenské radnice Vít Heral s tím, že byty si mohou zakoupit stávající nájemníci, případně jen a pouze po jejich písemném souhlasu rodinní příslušníci, nebo i třetí osoby.

Pro představu, tržní ceny nových i starších bytů 1+1 a 1+kk se v Kladně pohybují od 53 až do 129 tisíc korun za metr čtvereční. V případě variant 2+1 a 2+kk lidé zaplatí od 56 do 106 tisíc korun.

Ačkoli se tedy již na první pohled jedná o výhodnou situaci pro občany, našli se obyvatelé, kteří možná i pod vlivem dezinformací a falešných zpráv přišli na zasedání zastupitelstva vyjádřit své obavy. „Domnívám se, že byty jsou nabídnuty za velice výhodných a seriózních podmínek. Jde o nabídku a možnost pro stávající nájemníky, nikoliv nutnost,“ znovu zdůraznil kladenský primátor, který zároveň informoval, že město také předběžně dojednalo zájemcům možnost zvýhodněné bankovní hypotéky a poskytne součinnost při získání úvěru.

Kromě zmíněného prodeje bytů zastupitelé projednávali také změny v územním plánu. Ty například upravují funkční využití a prostorové uspořádání umožňující plynulý rozvoj území v přímé vazbě na hlavní nádraží Kladno.

„Dosavadní stav, nesmyslně rozkouskovaný, blokoval jakýkoliv budoucí rozvoj této plochy. Změna územního plánu ji umožní využít efektivně. Na starou nádražní budovu je vydán demoliční výměr a pro její zbourání není potřeba měnit územní plán. Jeho změna pouze umožňuje, aby zde šla postavit nová kvalitní budova,“ reagoval na dotazy radní pro oblast rozvoje města Ondřej Rys (Volba pro Kladno). „Tato změna v územním plánu neřeší zachování nádražní budovy z hlediska v uvozovkách památky, řeší zmatek v pozemcích pod ní,“ završil diskuzi zastupitel Petr Drnec (ODS). Poté byl návrh změn přijat a nehlasoval proti němu ani jeden zastupitel.

Odsouhlasena byla také nová znění obecně závazných vyhlášek „O nočním klidu“ a „O zabezpečení místních záležitostí veřejného pořádku, ochraně veřejné zeleně a zlepšení vzhledu města“. Vyhlášky podle slov primátora Milana Volfa mají sloužit jako jediný nástroj proti nepřizpůsobivým občanům, kteří narušují veřejný pořádek například nočními párty, grilováními na sídlištích a podobně.

„Novinkou ve vyhlášce je i výslovný zákaz nabíjení elektromobilů či elektroskútrů na veřejných prostranstvích, která k této činnosti nejsou přímo určená nebo vymezená,“ doplnil mluvčí Heral. Podle něj tak město mimo jiné reagovalo na první případy, kdy majitelé elektromobilů nabíjeli své vozy pospojovanými prodlužovačkami přes pozemní komunikace z oken bytových domů.