Díky Voňavému týdnu s bylinkami se celá škola intenzivně zabývala otázkami ochrany životního prostředí formou projektové výuky. „Hlavními patrony a organizátorkami akce byly skvělé učitelky přírodopisu Martina Švorcová a Daniela Cajthamlová, které svým nadšením z projektového týdne vždy nadchnou k činorodé práci celou školu. Radost z ní pak mají všichni žáci školy. Díky tomu může probíhat nejen tento projektový týden, ale i jiné mimoškolní aktivity, kterými jsou například Ekologická praktika Křivoklátsko, kde nejaktivnější žáci stráví čtyři dny v srdci CHKO Křivoklátsko a své poznatky o přírodě znásobí velmi zajímavou praktickou výukou uprostřed lesů,“ uvedla ředitelka Bešťáková s tím, že díky těmto projektům a přírodovědnému zaměření školy ve výchovně vzdělávacím procesu je také škola dlouholetým vlastníkem titulu Škola udržitelného rozvoje.

Kromě různorodých aktivit celého týdne bylo společné téma bylin tím hlavním, a tak si žáci, pod vedením svých pedagogů, dokázali uvařit voňavé sirupy, sušenky, čaje a další dobroty s příměsí bylinek. Všechny výrobky pak ochutnali i ostatní žáci školy ve stáncích, které si žáci nazdobili namalovanými obrázky, plakáty a recepty s postupem přípravy. Někteří připravili také soutěže, zábavné skládačky a přírodovědné kvízy či hádanky. Celá škola byla provoněná vůní levandule, tymiánu, meduňky, rýmovníku a jiných bylin. Žáky a učitele překvapily i výrobky ze šeříku. K ochutnání byly nabízeny například lahodné šeříkové chipsy, sirupy a čaje. Žáci vnímali a zkoumali léčivé rostliny všemi smysly. Prostřednictvím her se je učili poznávat, svým čichem je určovat v připravené smyslové zahrádce. Ochutnali mnoho různých druhů čajů a míchaných nápojů.

„Určitě mnohé děti zjistily, že i bylinkový čaj může být nejen zdravý, ale i velice chutný. Nesmíme zapomenout na ochutnávky bylinkových pomazánek a sušenek. Žáci se jistě po těchto dnech nebudou bát využít bylinky při přípravě svých nápojů do školy a maminkám možná poradí nějaký výborný bylinkový recept, který společně uvaří pro celou rodinu. Vypěstovanými bylinkami osázíme novou bylinkovou zahrádku, která zkrášlí naší školní zahradu,“ vysvětlila Martina Švorcová, jedna z dvojice organizátorek akce na škole.

První projektový Týden Země se na škole uskutečnil již v roce 2010 a byl nápadem právě současné ředitelky Ivany Bešťákové. Za čtrnáct let se z akce stala tradice, která ke škole neodmyslitelně patří stejně tak, jako k ní patří samotná ekologie. „Zájem o ekologii je u dětí stále velký. Jako škola se i proto nadále zaměřujeme na zájem o přírodu. Děti učíme, že to, co mají rádi, musí chránit,“ nechala se slyšet Bešťáková.

Aktuálně je už ale nejbližší velkou školní akcí tradiční zahradní slavnost. „Jedná se o slavnost, na které se setkají naši současní, budoucí a bývalí žáci i jejich rodiče. Deváťáci se zde slavnostně loučí se školou a vítají budoucí prvňáčky. Všichni jsou na tuto akci zváni,“ řekla ředitelka školy s tím, že akce je na programu ve středu 26. června od 15 hodin.

A co je na „šestce“ nového? Těm, kteří kolem školy pravidelně chodí nebo jezdí jistě neuniklo, že část staré školní fasády byla asi před šesti lety velmi citlivě opravena. Před časem byl zrekonstruován také vestibul školy a vybudována byla dvě zcela nová klecová venkovní hřiště s tartanovým povrchem. „Ještě bychom nutně potřebovali zrekonstruovat povrchy obou tělocvičen a dokončit rekonstrukci fasády ve směru ze školní zahrady,“ vysvětluje ředitelka Bešťáková a jedním dechem dodává: „Duch naší rozdělovské školy je unikátní. Všichni se sem rádi vracejí… a to je naším smyslem. Chceme, aby nám tady všem bylo společně dobře.“