Psal se rok 1983, když se v restauraci na SK uskutečnil první ročník Národního mistrovství v lóře. V prvních letech se do něj zapojovalo jen osm týmů po čtyřech hráčích. „Lóra byla na Kladně ale tak profláklá, že chtělo náš turnaj hrát více a více hráčů. Museli jsme se proto přesunout do větších prostor, do Hotelu Kladno. Zde jsme několik ročníků vydrželi, jenže pak jsme se nevešli už ani tam, a tak jsme přešli do kladenského kulturního domu, přičemž první ročník v kulturáku byl vůbec největším turnajem v hraní klasických karetních her všech dob,“ vzpomíná Jiří „Máňa“ Januš, první kronikář a mluvčí klubu.

Od té doby víc lidí už nikdy nepřišlo. Každoročně se však pořadatelům hlásí kolem stovky týmů, tedy něco kolem čtyř stovek hráčů. Do Kladna se kvůli mistrovství sjíždějí hráči z celého Kladenska, Rakovnicka, Prahy, hornických měst, jako je třeba Ostrava, nebo také ze zahraničí.

Letošní ročník turnaje bude jubilejní. Uskuteční se v Domě kultury Kladno v sobotu 13. dubna od 12 hodin, přičemž zápis bude o hodinu dříve. Hráči v rámci něj změří síly již počtyřicáté, může se však stát, že také naposledy. „Hledáme následovníky, kteří zachovají tradici a budou po nás turnaj pořádat. Aktuálně jednáme s několika subjekty, kdyby však měl někdo o pořádání turnaje zájem, budeme rádi, když se ozve,“ vysvětluje Máňa a dodává: „To, že nám loni vypadl generální sponzor turnaje, nám dalo hodně zabrat, ale není to důvod, proč chceme s pořádáním takzvaně seknout. Důvodem je náš věk, vždyť máme je nám v průměru čtyřiasedmdesát let.“

Ačkoli lóra v Kladně nejspíš nevznikla, první zmínky o této hře se datují na začátek 20. století, kdy byla hrána někde v dnešním Maďarsku, stalo se naše město jejím domovem. Spolek Petasites dal dohromady a zakonzervoval pravidla, podle kterých se hraje. Kladenský turnaj pořádal čtyřicet let a vyšperkoval ho tak, že bude těžké zachovat jeho kvalitu. Vždyť vítěz turnaje byl vždy slavnostně pasován na rytíře lóry, byl mu vytvořen vlastní erb a prapor. Jednou do roka byl navíc pořádán také turnaj mistrů z uplynulých let, ze kterého vzešel velmistr.

„Hlavně chceme, aby turnaj zůstal na Kladně a také, aby si zachoval úroveň, kterou jsme za léta pořádání nastavili. Důležité je také, aby turnaj zůstal volně přístupný široké veřejnosti a nebyl omezen počet účastníků,“ uvedl Pavel Hauptman, prezident klubu Petasites. Podle jeho slov je on a jeho kamarádi z klubu ochotný pomoci svým následovníkům s organizací prvního turnaje tak, aby se noví pořadatelé takzvaně zaběhli.

A co bude dál s klubem? Ten samozřejmě bude pokračovat, nic jiného ani není možné. „Klub musí dál fungovat. Dokud budou minimálně tři klubovníci naživu, tak musíme dál fungovat a klub nemůžeme zrušit,“ vysvětlil Hauptman.

Členové klubu Petasites, kterých je momentálně patnáct, se chtějí vzdát jen turnaje v lóře. Dál se však budou scházet a pořádat zbylé akce, ať už ty interní, tak ty určené pro veřejnost. Takovou je třeba rekreační triatlon Plecháček, který pořádají první sobotu v červnu. Jeho účastníky čeká cesta na kole z Rozdělova na Bucek, kde přeplavou šířku rybníka a následně se opět na kole vydají do Družce. Odtud je pak čeká cesta pěšky podle potoka až do Loděnice.