Jako jediná z celkem patnácti projektů kladenského participativního rozpočtu se ujala myšlenka na realizaci všestranného tréninkové OCR (Obstacle Course Racing)

Hřiště pro děti i dospělé bude vybavené osmi víceúčelovými překážkami za asi 400 tisíc korun, vyrůst by mělo na Sletišti. Realizace nového sportoviště jistě udělá radost také sportovcům z asociace OCRA CZ, která se věnuje překážkovému sportu. V roce 2014 ji založila Veronika Preti s kamarádem Martinem Čížkem.

„Tento sport nás totiž naprosto pohltil. Tenkrát byl v plenkách, skoro nikdo o něm nevěděl. Chtěli jsme začínajícím závodníkům pomoci. Začali jsme tedy trénovat děti, přičemž na tom celém jsme náš klub postavili,“ vysvětlila Veronika Preti, kterou prý nikdy nelákaly takzvaně mainstreamové sporty. Aktuálně OCRA trénuje kolem 250 až 300 dětí, přičemž vede také dospělé. „Nové členy nabíráme celoročně. Kdo by se k nám chtěl přidat, může se mi ozvat a přijít na trénink, který je každou středu od 16. hodin. Teď ale samozřejmě máme nucenou pauzu,“ sdělila Preti s tím, že podrobnější informace zájemci naleznou na webu ocra-cz.cz.

OCR je podle trenérky, která vede dětské tréninkové skupiny už asi devět let, sport spojený s vystupováním z komfortní zóny, upevňování vlastních morálních hodnot, komunitě a vzájemné pomoci. „Nejhezčí zážitek mám z tréninku, kdy jsme poprvé nechala děti proběhnout louží. Dodneška se snažíme dětem ukazovat něco jiného, než je pouhý sportovní výkon. Chceme v nich budovat zážitky, na které nikdy nezapomenou,“ popsala žena, podle které OCR může vyzkoušet téměř každý.

„Člověk by měl mít obecnou vytrvalost, fyzickou sílu a obratnost, dále musí umět také strategicky přemýšlet. Jinak si ale náš sport může zkusit takřka každý,“ řekla Veronika Preti. Aktuální doba přinutí mnoho lidí k různým pohybovým aktivitám. Co by takovým jednotlivcům Veronika poradila? Podle ní se nemá smysl nutit do pohybu, který vám nedělá radost. Každý si musí najít to, co ho bude bavit. „Rozhodně by lidé neměli zůstávat doma. Poradila bych alespoň vyjít do přírody nadýchat se čerstvého vzduchu. Důležité je ale jakoukoli aktivitu dělat srdcem,“ sdělila Kladenskému měsíci.

Pro běžce začátečníky pak má nadšená sportovkyně také několik rad. „Ze začátku bych vůbec neřešila techniku. Stačí chodit běhat dvakrát nebo třikrát týdně, aby tělo stihlo správně regenerovat. Běžci začátečníci většinou chybují v tom, že běhají příliš často. Začínat by měli také na kratší trase a postupně si přidávat. Dále by se také neměli stydět využívat indiánský běh,“ poradila Veronika, která jedním dechem dodala: „Nejdůležitější je, aby rodiče děti vedli k jakémukoli pohybu a je jedno, jestli je to kopání si s míčem, házení na koš nebo jízda na kole.“