„Nový výstavní prostor bude představovat práci začínajících i dosud neobjevených či málo známých umělců, ale nejen jich, zároveň amatérských i profesionálních. Doufáme, že tím regionální výtvarníky a fotografy podpoříme, protože možností pro jejich prezentaci není mnoho,“ uvedl tiskový mluvčí Statutárního města Kladna Vít Heral a dodal: „Foyer bude návštěvníky ‚uvádět‘ do hlavních sálů Galerie Kladenského zámku. Menší výstavy zároveň oživí další prostory komorní městské památky, tedy ještě více zpříjemní prostředí pro návštěvníky.“ 

První vernisáž se ve Foyer Galerii Kladenského zámku uskutečnila 18. ledna. Až do 3. března tu bude k vidění výstava Petry Tůmové s názvem V kůži zvířete. „Jak by se cítila zvířata v lidské kůži a naopak? Zajímavý rozměr dodá lidské postavě hlava zvířete stejně tak i zvířecí hlava lidskému tělu. Najednou se změní vnímání celého výjevu, postavy dostanou jiný výraz často přecházející v karikaturu, což se ještě více rozvine, je-li na obraze více postav, které spolu komunikují. Celou mou tvorbou mě provází malba zvířat, není tomu jinak ani v této sérii. Propojení s lidským tělem se zvířecí výrazy posunuly do nové roviny,“ uvodila svou výstavu Petra Tůmová. 

Tato regionální výtvarnice žije s rodinou poblíž Kladna. Absolvovala výtvarnou školu Václava Hollara v Praze. Věnuje se malbě, kresbě, mozaice, počítačové grafice, pracuje s dětmi ve škole. Vede příměstské tábory. Je členkou spolku „ART a CRAFT mozaika“.

Další informace naleznete na www.kladenskyzamek.cz.