Nové kolumbárium při hlavním kladenském hřbitově je největším urnovým úložištěm v širokém regionu. Čítá více než dva tisíce schránek a je důstojným pietním místem s podloubím, lavičkami a zelení. Navíc nabízí řešení akutního problému.

„Kapacita dosavadního kolumbária nestačila. NaKladně se tak na místo pro uložení urny čekalo i dva roky. Na sedmdesátitisícové město jsme totiž měli jen necelých sedmnáct set urnových míst, přičemž kolumbárium na hlavních kladenských hřbitovech mělo pouze kapacitu osm set padesát schránek. Proto jsme se ve vedení města rozhodli problém vyřešit stavbou dalšího kolumbária, říká radní pro rozvoj města Ondřej Rys (Volba pro Kladno).

Naposledy se místa pro důstojné uložení uren rozrostla v roce 2004 o kolumbárium na rozdělovském hřbitově s72 místy a vroce 2011 o 89 schránek na třináctém oddělení hlavního hřbitova. To však zdaleka nevyřešilo potřeby města. 

 „Nové kolumbárium je začleněno do areálu hlavních kladenských hřbitovů a poskytuje 2 280 schránek pro uložení uren s pozůstatky našich blízkých. Mlatovou cestu kolem nich chrání střecha podepřená obvodovou zdí a sloupořadím. V kolumbáriu můžete spočinout na lavicích, které lemují středovou zahradu se vzrostlými stromy a travnatými valy,“ popsal podobu nového úložiště uren náměstek primátora Robert Bezděk (ANO 2011) s tím, že přístupová část do nového kolumbária umožňuje případné budoucí rozšíření o další schránky. 

Práce na hlavním hřbitově zatím nekončí. Na stavbu kolumbária nyní plynule naváže rozšíření a modernizace přilehlé autobusové zastávky a také další výsadba zeleně vně hřbitovních zdí.

Schránky v novém kolumbáriu je možné pronajímat od pondělí 12. srpna. Nájemní smlouvu mohou zájemci uzavřít na hřbitovní správě spadající pod Odbor životního prostředí Magistrátu města Kladna, kde se také dozvědí všechny potřebné informace.

„Cena schránky je v současné době pevně stanovena na 4 000 Kč na 10 let. Smlouva o užívání urnové schránky může být uzavřena na 10, 20 nebo dokonce i 30 let. Pro uzavření vlastní smlouvy je přitom nutný pouze občanský průkaz. Následné uložení urny do schránky se dokládá úmrtním listem a dokladem o zpopelnění,“ popisuje Robert Bezděk a dodává: „Nájemce si může vybrat mezi dvěma podobami schránek. První možností je schránka s prosklenými dvířky, které se uzamykají klíčem. Druhou možností je schránka zakrytá kamennou deskou, u které se počítá s uvedením jmen zesnulých, jejichž ostatky jsou ve schránce uloženy.“

Kladno se vsoučasnosti stará na svém území o osm hřbitovů. Celkem i s novým kolumbáriem má v tuto chvíli necelých 16 500 hrobových míst, z toho je 3 915 urnových schránek. Jednotný nájem hrobového místa dnes činí 15 korun za metr čtvereční za rok na hlavním hřbitově a 13 korun za jeden metr čtvereční ročně na ostatních hřbitovech. Ceny za služby se pohybují od 120 do 300 korun za metr čtvereční ročně na hlavním hřbitově a 100 až 250 korun za metr čtvereční ročně na ostatních hřbitovech. Cena za urnovou schránku je stanovena na 400 korun ročně na hlavním hřbitově a 300 korun na ostatních hřbitovech.

Platby za hrobová místa a uložení schránek náklady na provoz hřbitovů zdaleka nepokryjí a město je zásadní měrou spolufinancuje. Zatímco majitel jednohrobového místa dnes například platí 405 korun ročně, včetně služeb, město k tomu ještě připlácí dalších 2 415 korun za rok.