Pomník by měl stát v těsné blízkosti bratronického kostela Všech Svatých - na klidném pietním místě na jižní straně kostela. Tento prostor je živou součástí historické návsi,“ uvedl Jiří Lukáš, jeden z iniciátorů akce. „Do budoucna pak plánujeme v součinnosti s obcí zřídit a provozovat i informační centrum, které by zájemcům zprostředkovávalo myšlenky a odkaz pátera Adolfa Kajpra,“ dodal.

Adolf Kajpr (5.7. 1902 Hředle – 17.září 1959 Leopoldov) byl český jezuita, katolický kněz, horlivý kazatel, zpovědník, duchovní vůdce, publicista a vydavatel katolického tisku. Vyjadřoval se nejen k ústředním tématům katolické víry, ale také k soudobým společenským a politickým tématům. „A právě tento občanský rozměr širokého spektra činnosti tohoto obdivuhodného člověka byl hlavním důvodem, proč jsme se rozhodli vznik pomníku na jeho památku aktivně podpořit,“ vysvětlil Milan Hulínský, člen Rady spolku Klíče pro demokracii.

Za své názory byl Adolf Kajpr vězněn nacisty i komunisty. Po devíti letech v komunistický žalářích, ve věku 57 let, pak ve věznici v Leopoldově zemřel.

Podoba pomníku vznikla v bratronickém restaurátorském a sochařském ateliéru Valžán. Sochařka Klára Žán Valentová nejdříve vytvořila grafické návrhy, pak model busty, a nakonec i model celého pomníku v měřítku 1:3. 

Pomník sestává z figury Adolfa Kajpra sevřeného mezi dva bloky kamene, symbolizujícího střet člověka – osobnosti s totalitní mocí, na jedné straně nacistickou a na druhé straně komunistickou. Jeho důležitou součástí budou vybrané texty pátera Adolfa Kajpra, které budou vytesány na rovných plochách kamenných bloků,“ popsal podobu pomníku Jiří Lukáš. Náklady na výrobu a instalaci pomníku se pohybují kolem 600 tisíc korun.

Obec Bratronice je úzce spjata s dětstvím a dospíváním Adolfa Kajpra. Jeho matka, Anna Kajprová rozená Kytková sice pocházela po otci z nedalekých Lán, nicméně nejmladší sourozenci se již narodili v Bratronicích. A právě zde byla také oddána roku 1894 s řezníkem Adolfem Kajprem. Následně se celá rodina i se synem Josefem přestěhovala do Hředlí u Žebráku, kde provozovali hostinec a řeznictví. V Hředlích se jim roku 1902 narodil syn Adolf. Když pak v roce 1905 jeho matka zemřela, otec se syny se přestěhoval zpět do Bratronic. V Bratronicích chodil Adolf do školy a po jeho studiích zde v kostele proběhla i jeho primice,první mše po završení kněžského studia.

Veřejná sbírka na transparentním účtu u FIO banky s názvem „Pomník Adolfa Kajpra“ číslo: 2202158219/2010.