Nadační fond pro perinatologii založil v roce 1999 Zdeněk Holub, tehdejší primář gynekologicko-porodnického oddělení nemocnice Kladno. Jeho vizí bylo zmodernizovat porodní a novorozenecké centrum. „V té době nebyly v kladenské nemocnici nadstandardy, pokoje byly šestilůžkové se společným WC a sprchou. Dnes už jsou běžné pokoje dvojlůžkové. Nadace tenkrát pomohla vystavit a rekonstruovat část oddělení, aby péče byla komfortnější,“ říká Petr Ullrych, bývalý primář gynekologicko-porodnického oddělení a dodává: „Prostředky, které nadace získala z nadstandardních pokojů pak použila na nákup jiných věcí, například podložek pro novorozenecké oddělení, které signalizují, když se miminku nedaří dobře.“ 

Od roku 2010 byl nadační fond v útlumu a dále se nerozvíjel. V roce 2022 však došlo ke změně ve správní radě. „Snažíme se navázat na původní cíle nadačního fondu, které byly pomáhat vybavení porodnice i neonatologického oddělení a také pomáhat ve vzdělávání personálu, tím že přispívá na konference a školení,“ doplňuje člen správní rady nadačního fondu Ullrych.

Ze současných projektů stojí za zmínku úspěšný dětský bazárek, který se konal během března a bude se během letošního roku ještě opakovat. „Nejblíže chystáme akci pro děti s názvem Z pohádky do pohádky, letos na téma Šmoulové, která se koná 25. května v prostorách za Sletištěm. Startovné je dobrovolné a na konci dostanou děti malinkou odměnu. Další akci pro děti s názvem Strašidelná cesta připravujeme na 21. září v Sítenském údolí,“ přibližuje členka představenstva fondu Radka Dolhá. Pro více informací o akcích můžete sledovat webové stránky Nadacesest.cz nebo facebookový profil Nadacesest. 

Momentálně fond hledá finance na převozové křeslo pro maminky po porodu, které se využije k převozu z porodního sálu na oddělení šestinedělí. „Nějaké finance jsme již získali od anonymních dárců, něco z aktivit za loňský rok a také jsme dostali dar od Oddělení ochrany letiště ICP Praha – Ruzyně,“ dodává na závěr Dolhá. Ti, kteří chtějí podpořit činnost nadačního fondu, mohou finančně přispět na transparentní účet. Ten naleznete na již zmíněných webových stránkách.