Aktivní Kladno v minulosti pomáhalo třeba autistické herně Modrý svět, speciální škole Korálek, Středisku komplexní sociální péče Fontána, Dětskému centru Kladno, dětskému domovu v Unhošti, vybraným jednotlivcům z azylového domu nebo také těm, jejichž životy ovlivnily hrůzné události na Ukrajině či tragická střelba na Filozofické fakultě v Praze.

Skupina aktuálně čítá kolem desítky stálých členů. I když není v současné době snadné najít skutečně aktivní mladé lidi, Aktivní Kladno každoročně pořádá na své škole několik již téměř legendárních charitativních akcí. Mezi ně se letos přidala také soutěž Peče celý gympl. „Hledali jsme způsob, jak do akce vtáhnout co nejvíce účastníků, a tak jsme vyhlásili soutěž o nejlepší pekařské počiny s valentýnskou tématikou," řekla jedna z vedoucích týmu, profesorka Zuzana Vosátková.

Nakonec se do cukrářsko-pekařské akce zapojilo téměř čtyřicet výrobků. Ty hodnotila odborná porota. „Naše pozvání k naší radosti přijali majitelka cukrárny Ňam Ňam paní Březinová, majitel kuchařské školy Michal Krulich a majitelka nově otevřené kavárny Klafárna Eliška Ondrušová, kteří byli nápadem nadšeni," doplňuje profesorka Adéla Vaníková.

Tři nejlepší soutěžící byli odměněni čestným uznáním, všichni si pak odnesli domů zasloužené diplomy. O přestávce si pak na výrobcích ze soutěže mohli pochutnat i jejich spolužáci, učitelé a ostatní zaměstnanci. Soutěžící prodali své výrobky do posledního drobečku.

Kromě objevení skrytých cukrářských talentů přinesla akce výtěžek v hodnotě 10 854 korun. Po přičtení této částky je nyní na charitativním kontě Aktivního Kladna téměř 25 tisíc korun. Peníze na závěr roku poputují na pomoc dětskému oddělení Oblastní nemocnice Kladno. „Jeden ze studentů byl v létě v nemocnici, a tak ho napadlo, že bychom mohli podpořit dětské oddělení nemocnice,“ vysvětluje Zuzana Vosátková, proč letos padla volba právě na místní nemocnici.

Slavnostní symbolické předání zakoupených věcí pro dětské oddělení se uskuteční v rámci Májového koncertu školy. Vystoupení sboru a orchestru gymnázia se bude konat 14. května od 18 hodin v aule gymnázia. Akce je přístupná veřejnosti a všichni jsou již teď srdečně zváni.