„Vzhledem k tomu, že jsme jako zástupci statutárních měst nebyli přizváni k žádné konstruktivní diskuzi skrze konsolidaci veřejných financí a neobdrželi jsme ani žádné jiné odpovědi na naše stanoviska, jsme donuceni otevřeně vyjádřit naše obavy z neschopnosti plnit dále správně funkci regionálních a krajských center poskytujících prodlouženou ruku státu, ve formě přenesené působnosti, ale také provozování kulturních a dalších institucí a atrakcí krajské a regionální úrovně či plnohodnotné práce městské policie,“ stojí hned na začátku dopisu, který prezidentovi, předsedovi Senátu, premiérovi, členům vlády a poslankyním i poslancům zaslaly hlavy měst Děčín, Frýdek-Místek, Havířov, Hradec Králové, Chomutov, Karlovy Vary, Karviná, Kladno, Liberec, Most, Olomouc, Opava, Pardubice, Plzeň, Prostějov, Přerov, Teplice, Třinec, Ústí nad Labem a Zlín.

Primátoři v dopise poukazují na fakt, že ačkoli je vícero let z úst různých politiků napříč politickým spektrem slyšet, jak obce a města mají na účtech velká množství finančních prostředků, opak je pravdou. „Realita finanční kondice krajských a ostatních statutárních měst, ve kterých žije více než 3,4 milionů obyvatel, je však přesně opačná. Tato naše města v mnoha případech nemají dostatek finančních prostředků ani na běžnou údržbu svých majetků, natož na rozvojové projekty, které jsou pro udržení těchto měst jako přirozených spádových center svých krajů a regionů nutné,“ napsali primátoři.

V dopise dále zástupci krajských a statutárních měst upozorňují na to, že se za poslední roky v jejich městech nahromadily potřeby i nachystané stomilionové projekty napříč odvětvími včetně dopravy, veřejného prostoru, sportu či kulturu. Pakliže by města přišla kvůli konsolidačnímu balíčku o velkou část jejich rozpočtu, byla by realizace těchto potřebných projektů nemožná, což by dle primátorů velmi ohrozilo udržení přirozených krajských a regionálních center.

„Chystané změny v rámci konsolidačního balíčku bohužel finanční kondici těchto měst ještě zhoršují,“ píše se ve výzvě, prostřednictvím níž primátoři žádají, aby konsolidační balíček nezasahoval do financování měst a obcí, aby daň z nemovitosti nebyla zvyšována státem a zůstala dále ze sta procent příjmem měst a obcí, aby se neměnila ani výše přídělu do rozpočtového určení daní. Stejně tak žádají, aby se neměnil systém přerozdělování daně z hazardu.

 

Milan Volf: Jde o hororový příběh z dílny všeumělů naší vlády

Mezi rozezlenými zástupci dvacítky statutárních či krajských měst bychom nelezli také Kladno a podepsaného primátora Volfa. „Již několikrát jsem zmiňoval hororový příběh s názvem konsolidační balíček ze slepené dílny všeumělů naší vlády. Upřímně žasnu nad tím, že se něco takového může vůbec dít. Jestliže projde konsolidační balíček tak, jak je navržený, tak to není pro stát žádná finanční záchrana, jen pohroma. A pro města také. Konkrétně pro Kladno to znamená, když využiji našich rychlých výpočtů, ztrátu přibližně 250 milionů korun z rozpočtu. Upozorňuji, že nikdo s námi žádné kroky nekomunikoval. A nejsme sami,“ uvedl primátor Milan Volf. Ten zároveň upozornil na fakt, že jestliže dojde ke schválení balíčku, občané Kladna to pocítí například na navrácení a zdražení poplatku za komunální odpad, omezení či zdražení dalších služeb města.

Ze slov primátora Volfa se dá usuzovat, že klacky pod nohy létají takřka ze všech stran. „Bez jakékoliv konzultace nám tu zavírají pobočky České pošty, městu berou peníze z rozpočtového určení daní i z hazardu, uměle nám tu vyvolávají problémy, které se řeší nesmyslným referendem a vše se dává k soudu, když se zjistí, že většinu Kladeňáků zcela logicky tyto uměle vytvořené problémy nezajímají. Senátorka za Kladensko všude píše, jak Kladnu chce brát peníze a přerozdělovat je do jiných obcí, jako by pracovití obyvatelé našeho města nebyli nic jiného než dojné krávy pro zvrhlé představy některých rádoby politiků, kteří ani neví, jak funguje municipalita. Bojujeme se Středočeským krajem, protože zcela nezákonně požaduje, abychom za něj platili zajištění hromadné dopravy mimo hranice města. A do toho všeho po nás ti samí politici z těch samých politických stran (Piráti a STAN) navrhují, abychom dělali společné toalety na školách. Zde rovnou upozorním, že to se nikdy nestane a na tento úchylný nápad nepřistoupíme,“ dodal Volf.

Zmiňovaný konsolidační balíček poslanci v pátek 13. října schválili. Nyní musí jeho předlohu takzvaně odklepnout senátoři. Poslední slovo bude mít prezident.