Program Obchůdek 21+ podle radního není při ministerstvem navrhované výši podpory využitelný. „Pokud bychom například chtěli podpořit nejrychlejší žadatele, jednalo by se o podporu 30 až 50 prodejen do vyčerpání alokace. Žadatelé by se museli účastnit „závodu v klikání“, a my opravdu nechceme opakovat nedávnou obdobnou chybu Ministerstva pro místní rozvoj při rozdělování dotací pro nemocnice,“ vysvětluje Michalik. Při velkém množství malých obchůdků v kraji takováto podpora ztrácí podle kraje smysl, a je třeba ji řešit jiným způsobem.

Středočeský kraj má 866 obcí do 1000 obyvatel, a pokud by počítal s dotací na zachování malých obchůdků pro obce až do počtu 3000 obyvatel, jak navrhuje MPO, pak by se jednalo o 1068 obcí. „Pravděpodobný převis žádostí o podporu by tak byl naprosto enormní a celá výzva by byla kontraproduktivní,“ konstatuje ve svém prohlášení Středočský kraj.

„Jsme přesvědčeni o tom, že naše pomoc malým obcím je díky fondům na podporu infrastruktury mnohem lepším řešením a řádově vyšší pomocí. Nechceme plýtvat naše prostředky na administrací předvolebního projektu Obchůdek 21+ se směšnou alokací 3 miliony korun. V této podobě je to od MPO danajský dar. Pokud chce MPO pomoci středočeským malým obchůdkům doopravdy, pak ať pro největší kraj v zemi alokuje alespoň 30 milionů,“ uzavírá náměstek odpovědný za krajské finance Věslav Michalik.