Z pohodlí svého domova si čtenáři nově online půjčí nejen klasické e-knihy, ale také stále populárnější audioknihy. Stačí jim k tomu registrace do knihovny a speciální aplikace v mobilu nebo tabletu, audioknihu si do zařízení půjčí na měsíc. Nabídka už nyní čítá několik set titulů a do budoucna se bude dále rozšiřovat.

„Těší mě, že můžeme být jednou z prvních českých knihoven, které půjčování audioknih online svým čtenářům umožňují. Věřím, že v čase rostoucí obliby audioknih to bude vítaná novinka. A aby ji mohli využívat čtenáři z kterékoli části Středočeského kraje, zavádíme souběžně s touto službou také vzdálené registrace. Pestrou škálu našich elektronických služeb tak budou moci pohodlně využívat i třeba čtenáři z Mělníka nebo Zruče nad Sázavou,“ říká ředitel knihovny Roman Hájek.

Právě vzdálená registrace, umožňující využití elektronických zdrojů (e-knihy, audioknihy a databáze) z pohodlí domova, je další z novinek Středočeské vědecké knihovny. Doposud byla k dokončení registrace nutná osobní návštěva knihovny. Nyní bude možné provést registraci prostřednictvím online schůzky, přihlášky přes datovou schránku či pomocí skenu přihlášky s ověřeným podpisem nebo podpisem elektronickým.

Větší komfort pro čtenáře

Díky novému výdejovému automatu knihovna od června umožňuje půjčování knih 24 hodin, 7 dní v týdnu. Výdejový automat tak doplnil oblíbený bibliobox, který umožňuje knihy kdykoli vrátit. Další novinkou, která zrychlí výdej knih objednaných přes internet, je možnost čtenářů vyhledat si objednané knihy samostatně. Nově již není nutné čekat na knihovníka – a díky samoobslužnému odbavení na tzv. selfchecku tak bude půjčování nejen rychlejší, ale i diskrétnější. „Tuto novinku určitě ocení ti, kterým není příjemné, když druzí vědí, co čtou. Pro ty, kdo preferují osobní kontakt, bude stále k dispozici knihovník, který připravené knihy ochotně vyhledá,“ přibližuje detaily vedoucí oddělení služeb veřejnosti Ivana Feldmanová.

Nedostupná díla nyní k dispozici online přímo z katalogu

Nově čtenáři v katalogu najdou přímé odkazy i na tzv. díla nedostupná na trhu. Plné texty knih, které už však nejde na trhu pořídit, si díky službě Díla nedostupná na trhu lze prohlížet online. Postupně bude v databázi dostupných až 120 tisíc knih. Projekt Národní knihovny Díla nedostupná na trhu (DNNT) nabízí plné texty dokumentů (knih, časopisů, novin atd.) vydaných na území České republiky, a to knižních vydání až do roku 2002 a periodik vydaných alespoň před 10 lety. Jedná se o dokumenty, které jsou chráněny autorským právem (tj. neuplynulo 70 let od smrti autora) a které nejsou dostupné na trhu, a to včetně dalších vydání, případně i upravených nebo elektronických, ale které byly zařazeny do Seznamu děl nedostupných na trhu.

Kulturně-vzdělávací podzim v knihovně

Knihovna se zároveň zapojila i do projektu Senioři do onlinu – Digitální odysea v knihovnách ve spolupráci se Sdružením knihoven ČR, nadací Vodafone, společností Elpida a mobilním komunitním centrem pro seniory Moudrá sovička. Cílem projektu je co nejvíce zpřístupnit moderní technologie a digitální vzdělávání seniorům, aby byli sebevědomější, samostatnější, mohli být více v kontaktu s rodinou a blízkými, zapojovat se do společenského života a získali nové možnosti, jak se vzdělávat.

Po covidové pauze se do nabídky doprovodných programů knihovny na podzim vrátí oblíbené tréninky paměti. Tento seminář zprostředkuje účastníkům tipy na využití tréninků paměti v praxi při běžných každodenních aktivitách a je určen pro běžnou i odbornou veřejnost.

Podzim v knihovně bude tradičně ve znamení kultury a literatury. 4. 9. 2023 od 18:00 zahájí zářijový program vernisáž středočeské malířky, keramičky a básnířky Evy Filipové pod názvem Říkali mi sojka. 6. 9. 2023 od 18:00 se v rámci Středočeského kulturního léta uskuteční Slam poetry show. 20. 9. 2023 od 18:00 proběhne Noc literatury. 16. 10. 2023 od 19:00 Kino Sokol ve spolupráci se Středočeskou vědeckou knihovnou přivítá Ladislava Ziburu a jeho cestovatelskou přednášku S mámou a tátou do Afriky (vstupenky je možné zakoupit pouze online na www.kinosokol.cz). 9. 11. 2023 od 17:30 vás v knihovně čeká Beseda se spisovatelkou Kateřinou Tučkovou. V neposlední řadě knihovna pořádá 15. 11. 2023 ve spolupráci s místními organizacemi pro zrakově znevýhodněné celodenní osvětovou akci překonávající bariéry mezi zdravými a zdravotně znevýhodněnými osobami pod názvem Cesta do slepecké duše.

Více informací o chystaných akcích naleznete na webu knihovny.

Odborné činnosti a aktualizace ceníku

Středočeská vědecká knihovna v Kladně vedle svých dalších aktivit také neustále rozvíjí odborné činnosti. Aktuálně poskytla databázi Wikidata záznamy ze svých knihovních databází o významných osobnostech regionu. Díky tomu přispívá mj. k rozvoji české Wikipedie a její data tak slouží veřejnosti. S novými 7,5 tisíci záznamy se Středočeská vědecká knihovna dostala na celkové číslo 25470 záznamů v databázi SVKKL propojených s Wikidaty.

Výčet novinek uzavírá aktualizovaný ceník registračních poplatků, platný od 1. 9. 2023. Došlo k radikálnímu zjednodušení a zpřehlednění. Seniorská registrace je nyní nově zdarma již od 65 let a studenti mají nyní zvýhodněnou registraci za 90 Kč. Kompletní ceník najdete na webu knihovny.