V aktuálním díle seriálu se zaměříme na nejen letní drink, který v poslední době válcuje svou konkurenci. Hlavní roli bude tentokrát hrát proslulý gin & tonic. „Jedná se o drink, který často ocení jak pánové, tak také dámy. Je navíc relativně jednoduché si ho udělat i v domácích podmínkách,“ vysvětluje na úvod Jakub a zdůrazňuje: „Veledůležité je zvolit kvalitní suroviny. Hodně záleží nejen na tom, jaký si koupíte gin, ale také na tom, jaký zvolíte tonic, to je alfa a omega. Samozřejmě pak je dobré využít například bylinky z vlastní zahrádky.“

Spektrum ginu, který lze na trhu v dnešní době sehnat, je obrovské. „I já, člověk, který dělá v téhle branži, mám kolikrát problém se v něm vyznat,“ přiznává barman a odborník přes destiláty s tím, že volit lze z různých druhů ochucených ginů a také toniců. „Doporučoval bych určitě ochutnat skinny tonic, který je bez cukru, díky čemuž vynikne chuť bylinek a samotného ginu. Kdo by chtěl ochutnat něco netradičního, česká firma Garáž 22 vyrábí gin s příchutí špekáčků a křenu,“ prozradil Vinš.

Podle něj není nutné do drinku gin & tonic míchat prémiové giny. „Kolikrát mi přijde líto smíchat drahý gin s tonicem. Pro mě je super v poměru cena versus výkon Beefeater. Když by někdo preferoval výraznější chuť, určitě bych doporučil Beefeater 24. Ten má vyšší procento alkoholu, přičemž je z něj krásně cítit grapefruit a čaj,“ říká Kladeňák Jakub.

Výhodou tohoto míchaného nápoje je dle Vinše to, že si každý může drink upravit podle svého. „Variant je nespočet. Každý, kdo má zahrádku, si gin & tonic může dle chuti ozvláštnit bylinkou – mátou, bazalkou, tymiánem. V oblibě je přidávat také barevný pepř. V létě je super do tohohle drinku dát například čerstvé jahody nebo maliny. Jsou ale specifické giny, do kterých se doporučuje dávat třeba olivu,“ vysvětlil pro Kladenský měsíc ambasador značky Havana Club.

A jak si tedy gin & tonic správně namíchat? „Začneme tím, že si vezmeme longovou nebo vinnou skleničku, kterou si až po okraj naplníme ledem. Následně si odměříme čtyři centilitry destilátu, následuje přes deci tonicu. Poté můžeme skleničku ještě doladit ovocem. Ať už to jsou zmíněné jahody a maliny nebo třeba citrón, pomeranč, grep. Důležité je drink jen lehce promíchat, abychom neztratili bubliny. Gin & tonic doporučuji pít bez brčka, protože lépe ucítíte všechny chutě,“ radí odborník, který se na závěr vyjádřil také ke kontroverznímu trendu v podobě častého přidávání okurky právě do zmiňovaného drinku: „Okurka by se měla přidávat jen do jednoho ginu, a to je Hendrick's gin, protože se používá i při jeho výrobě. V poslední době je ale velký trend dávat okurku všude, přičemž to za mě nedává smysl, protože okurka příliš přebije všechny ostatní chutě.“