První díl našeho seriálu se bude týkat jednoho z nejkonzumovanějších destilátů na světě – rumu. „Z mého hlediska je rum nejčastěji objednávaný produkt, a to jak v barech, tak také co se týče nákupu do domácnosti. Vysvětluji si to tím, že rum má hodně chuťových variant. Lidé si mohou vybrat, jak sladší varianty, tak také sušší varianty a odlišnou sílu alkoholu,“ vysvětluje v začátku Jakub Vinš.

Při výběru rumu je dle něho důležité nekupovat zajíce v pytli, tedy náhodnou láhev. „Určitě bych při výběru doporučoval se podívat na stránky, které dané produkty popisují a hodnotí. Specializované e-shopy mají většinou dané kategorie, podle nichž si člověk dokáže relativně snadno vybrat,“ říká odborník, který doporučuje navštívit například portál Alkohol.cz, zároveň radí destiláty kupovat z českých dovozů, nikoli přes nějaké překupníky ze zahraničí.

Důležité je při koupi sledovat také údaje na etiketě. „Osm let zpátky si na etiketu výrobce mohl napsat takřka co chtěl. Asi před dvěma lety byla ale upravena legislativa, která dala výrobcům jakési mantinely. Aby se jednalo o rum, musí destilát obsahovat třicet sedm a půl procenta alkoholu, musí být vyrobený z cukrové třtiny a nesmí se do něj nic jiného přidávat a musí obsahovat maximálně dvacet gramů cukru na litr,“ zdůraznil Vinš.

Klíčovým faktorem je pak budget, tedy suma, kterou chce zákazník za rum utratit. Kvalitní rum se dle Kladeňáka, který strávil celkem dvanáct let za barem, dá koupit zhruba od čtyř set padesáti do patnácti set korun. „Vždycky je důležité, kolik lidé chtějí za láhev utratit. Společnost Pernod Ricard, ve které pracuji, nabízí řadu rumů Havana Club. V ní si vybere každý. Nabízíme tříletý světlý rum, který se hodí do koktejlů, pětiletý rum Havana Club Especial, velice příjemný a nenásilný rum, v němž cítíte pomeranče, vanilku a skořici. Ten bych doporučil spíše začátečníkům. Pro ty lidi, co už mají něco oddegustováno, bych doporučil Havana Club 7yo,“ říká Jakub Vinš a dodává: „Naším prémiovým rumem je Selección De Maestros, varianta rumu, kterou mistři rumu Maestros Roneros dělají sami pro sebe. Má tedy vyšší procento alkoholu, intenzivnější chuť a skvěle se páruje s doutníkem. Tahle láhev vás vyjde zhruba na jedenáct set korun.“

A na co si dát pozor při samotné konzumaci? Podle Jakuba je kromě vhodné skleničky, která je většinou na nožce ve tvaru slzy (degustační sklo na destiláty), také velmi důležitá teplota destilátu. Pro skladování rumu je ideální chladnější prostor, kde není příliš vlhko, není přímé sluneční světlo a není v bezprostředním blízkosti radiátoru. Nejlepší je rum konzumovat v pokojové teplotě. Bývalý barman nedoporučuje ani do skleničky s rumem dávat led, protože se jím destilát zachladí, zředí a zaniknou vůně i přírodní chutě. „Častým zlozvykem je také to, že si lidé nalijí rumu hodně. Za mě jsou ideální čtyři až šest centilitrů. Zaprvé to dobře vypadá, zadruhé si tohle množství dle mého nejlépe vychutnáte,“ doporučuje na závěr Vinš.