Václav totiž roky učil na novostrašeckém gymnáziu, kde jsme se potkali. Přísného a nesmlouvavého učitele českého jazyka měl první roky na škole málokdo z našeho ročníku v lásce. No, byli jsme mladí, hloupí a nedocházelo nám, že to s námi myslí dobře. Zprvu jsme si z Václava dělali legraci, ale postupem času si u většiny z nás vybudoval obrovský respekt. Vrcholem bylo, když ve čtvrtém ročníku rozdal zadání testu a odešel z učebny… ačkoli jsme mohli všelijak švindlovat, nikdo si to z respektu k jeho osobě nedovolil… a maturita z českého jazyka po čtyřech letech jeho cepování byla hračka.

Nejprve jsem češtinu možná i kvůli němu nesnášel. Pětek za ústní zkoušení i z všelijakých testů mi snad žádný jiný učitel nedal víc. Dnes už ale vím, že to k něčemu bylo. Postupem času se moje nenávist k českému jazyka změnila v lásku… a mohl za to právě Václav. Nebýt jeho, nikdy bych nemohl dělat práci, kterou dělám a tak ji miluji. Václav byl češtinářský vzor. Vždycky vše věděl, vždycky vše dokázal srozumitelně vysvětlit. O to více mě u srdce zahřálo, když mi do redakce posílal k publikování svůj materiál a do e-mailu mi připsal prosbu, abych jeho text zkontroloval a případně opravil.

V posledních letech jsme se s Václavem potkávali na různých akcích nejen v Lánech a okolí. Nikdy naše setkání nezůstalo jen u pozdravu. Vždycky jsem se na něco zeptal a věděl, že přijde obsáhlé, nikoli však vyčerpávající, vysvětlení. A já si to užíval. Jeho vyprávění bych mohl mlčky poslouchat donekonečna. Bohužel už se ho nikdy na zajímavosti týkající se třeba námi milovaného Křivoklátska nezeptám. Vzpomínat však budu s vděkem navždycky. Václav Vodvářka nás opustil po dlouholetém boji se zákeřnou nemocí 5. července roku 2023, a to ve věku dvaasedmdesáti let. Václave, nechť je vám zem lehká!

Jan Brabec, šéfredaktor Kladenského měsíce

 

PaedDr. Václav Vodvářka (1950 – 2023) vystudoval Střední všeobecně vzdělávací školu v Novém Strašecí (1969) a český jazyk a občanskou nauku na Pedagogické fakultě UK v Praze (1974). V letech 1975 - 1992 učil na Základní devítileté škole v Lánech, 1993 - 1994 Rodinné škole v Rakovníku. Od roku 1993 učil Gymnáziu J. A. Komenského v Novém Strašecí. Zájem o regionální historii ho přiměl k napsání diplomové práce o zdejších pomístních jménech, ke kronikářství, k přednáškové činnosti a k autorství několika článků a drobnějších publikací. Václav Vodvářka je autorem či spoluautorem několika různých knih o Lánech, Vašírově, Lánské oboře, koněspřežce nebo také o obci Družec.