Při procházení místních přírodních krás můžete navíc navštívit i technické památky, a připomenout si tak hornickou a ocelářskou minulost této unikátní krajiny. Nedaleko obce Vinařice najdete Vinařickou horu, která je původem třetihorní sopka. Na stezce k vrcholu najdete naučnou stezku, která s touto přírodní památkou seznamuje. Celá trasa měří asi 2,5 km a v některých úsecích je velmi příkrá. Spolu s Vinařickou horou tvoří nejjižnější výběžek sopečné činnosti Českého středohoří Slánská hora. Naučná stezka, která začíná přímo v historickém centru města Slaný, vás na 11 zastávkách seznámí se zajímavou minulostí tohoto masivu a života v jeho blízkosti. Nemalé převýšení a přírodní terén se vám navíc odmění krásnými výhledy do okolí.

Okružní stezka nazvaná „Rozhlédni se, člověče“ vás zavede do míst s úchvatným výhledem na údolí řeky Vltavy a na informačních cedulích se dozvíte zajímavé informace o zdejší lokalitě. Na severním okraji Křivoklátských lesů leží obec Lány, která je už od dob císaře Rudolfa II. neodmyslitelně spjatá s českými panovníky. Nachází se zde třetí největší obora v České republice, která je od roku 2006 přístupná veřejnosti prostřednictvím naučné stezky, která vede na vyhlídku u ukázkové obory, kde je možné pozorovat zvěř v jejím přirozeném prostředí. Spatřit můžete jelena evropského, jelena siku, daňka evropského, muflona nebo prase divoké. Pokud kromě přírody rádi objevujete také technické památky, vydejte se na naučnou stezku „Po lesních cestách do historie dolování uhlí na Kladensku“. Trasa vás provede kolem pozůstatků jednotlivých dolů také k přírodní památce Žraločí zuby, kde se nachází naleziště pozůstatků obratel a zubů nejméně 12 druhů žraloků, mlžů nebo mořských hub. Trasa je dlouhá asi 7 km a má 14 zastávek.

Okolo Kladna vede asi 32 km dlouhá cyklotrasa 0017, která vás zavede k největším přírodním a technickým zajímavostem. Těšit se můžete například na kostel Narození sv. Jana Křtitele, připomínající zaniklou ves Újezd, bývalá důl Mayrau, kde můžete navštívit unikátní hornický skanzen nebo na Kožovou horu, na které se nachází rozhledna z roku 1930. Po cestě je hned několik možností, kde si můžete odpočinout a občerstvit se. Na další, necelých 25 km dlouhou, trasu vyrazte od hradu Okoř. Hned za ním projedete chráněným územím kolem Zákolanského potoka, kde žije kriticky ohrožený druh raka kamenáče a raka říčního a dostanete se až ke slovanskému hradišti Budeč. Po stejné cyklostezce pokračujte k zámku Statenice, odkud se můžete vydat po cyklostezkách 8100 a 0078 zpět k Okoři. Pokud byste rádi vyzkoušeli něco nového, vyrazte do bikeparku ve Slaném, kde se nachází také pumtrack. Ten najdete i v Kladně – pumtrack nad Voleškou a na sídlišti Sítná.