Aktuálně na Budči kromě dokonalého klidu a takřka nedotčené přírody nalezneme také rotundu svatého Petra a Pavla, kterou zde nechal po roce 895 vystavět kníže Spytihněv I. „K původní předrománské lodi byla ve 12. století přistavěna románská věž a zřejmě tehdy bylo také rozšířeno svatopetrské zasvěcení i o sv. Pavla. Kolem roku 1585 bylo k lodi připojeno obdélné kněžiště a v 17. století sakristie. Hlavní chrámová loď Spytihněvovy stavby ale přestála všechny tyto úpravy v neporušeném stavu a je tak nejstarší stojící stavbou v České republice,“ uvádí Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně, které pravidelně zajišťuje prohlídky této starobylé stavby.

Interiér rotundy je možné navštívit během víkendů, a to až do 29. září, otevírací doba je od 9.30 do 17 hodin, přičemž poslední prohlídka začíná vždy v 16.30 hodin. Základní vstupné činí 80 korun, děti, studenti a senioři zaplatí polovinu.

Místo je vzdálené z centra Kladna asi třináct kilometrů, takže autem do něj dojedete zhruba za dvacet minut. Kdo by se chtěl do míst starého přemyslovského hradiště vydat na kole po klidnějších cestách a cyklostezkách musí počítat s tím, že ujede necelých dvaadvacet kilometrů a cesta mu bude trvat asi hodinu a půl. Výlet na Budeč je možné spojit také například s návštěvou nedaleké zříceniny hradu Okoř nebo Zooparku Zájezd.