Zima je spjata s několika typickými aktivitami. Zatímco sáňkování, bobování nebo dokonce lyžování je s ohledem na častý nedostatek sněhu v našich polohách jen nárazovou činností, zabruslit si Kladeňáci mohou jít se stoprocentní jistotou.

Na druhé ploše kladenského zimního stadionu se totiž pravidelně o víkendech koná veřejné bruslení. „Nebude-li klubem ze závažných technických či provozních důvodů určeno jinak, bude se každou sobotu na druhé ploše ČEZ stadionu bruslit od 17 do 19 hodin a každou neděli od 16 do 18 hodin. Pro jistotu je vždy nejlepší zkontrolovat online rozpis ledových ploch,“ uvedli Rytíři Kladno, kteří bruslení pořádají. Za základní vstupenku na veřejné bruslení dají lidé 100 korun. Děti do dvanácti let zaplatí, stejně jako nebruslící doprovod, polovinu. Vstupné je možné uhradit pouze hotově. „K dispozici na půjčení jsou brusle za poplatek 100 korun a vratnou zálohu 500 korun, dále helma za poplatek 50 korun a vratnou zálohu 200 korun, hrazda za poplatek 50 korun a vratnou zálohu 200 korun a šatna za 10 korun,“ doplňují Rytíři.

Pakliže si chce někdo zabruslit pod širým nebem a navíc si užít vánoční atmosféru, může vyrazit na jedno z venkovních kluzišť provozovaných městem. Jedna ledová plocha se nachází na Václavském náměstí v Kročehlavech, druhá pak na náměstí Starosty Pavla. „Pokud by si rád někdo přišel zabruslit, ale nemá vlastní brusle, může si je vypůjčit za 50 korun přímo u kluziště,“ informuje město. Ledová plocha vedle kostela Nanebevzetí Panny Marie je přístupná každý všední den od 13 do 20 hodin, o víkendech pak od 9 do 20 hodin. To samé platí v případě bruslení na kladenském Václavském náměstí. Vstup na obě kluziště je zdarma. „Délka provozu obou kluzišť se bude odvíjet od počasí,“ informoval Lukáš Jůdl z kanceláře primátora.

Když už jsme na náměstí Starosty Pavla, tak tam také zůstaňme. Těm, kteří nevyhledávají fyzickou aktivitu, ale raději jen v klidu nasávají vánoční atmosféru, doporučujeme navštívit vánoční trhy. „Letošní trhy nabízejí širokou nabídku občerstvení jako například vánoční cukrářské výrobky, vafle, belgické hranolky, langoše, halušky, trdelníky, svařené víno, pečené čaje a mnoho dalšího. Na své si přijdou i milovníci hraček, jmelí, šperků, svíček či hřejivých doplňků. Součástí adventních trhů je i vánoční truhla, jejíž výtěžek, společně s výtěžkem z charitativního koncertu a jízdného z vláčku, poputuje dětem z dětských domovů z Kladna a okolí,“ vysvětlila Kateřina Přibylová z kanceláře primátora s tím, že stánky jsou v provozu každý den od 11 do 20 hodin. Kromě kouzelné atmosféry vánočních trhů si mohou lidé na náměstí u kladenské radnice vychutnat také zajímavé koncerty. Jejich detailní program si můžete prohlédnout na našich sociálních sítích nebo přímo na stránkách města Kladna.

Dalším místem, které návštěvníkům největšího středočeského města jistě učaruje, je zahrada Kladenského zámku. Díky nespočtu světýlek se v ní příchozí budou cítit jako v pohádce. A pro ty nejmenší dobrodruhy je připravena také knížka s úkoly. Tu si lze vyzvednout v informačním okénku na radnici či v Městském informačním centru na pěší třídě, kam si po splněný všech úkolů mohou děti dojít i pro drobný dárek. Ani to však není, co se týče kladenských vánočních specialit všechno. Jedinečný zážitek slibuje projížďka ve vánočním autovláčku. Ten v centru jezdí denně kromě Štědrého dne, a to od 16 do 20 hodin. Cena jízdného činí 20 korun a děti do pěti let mají jízdu zdarma.

Oblíbenou aktivitou před Vánocemi je u mnoha lidí také cesta pro Betlémské světlo. Plamínek odebraný z věčného ohně, který hoří v jeskyni pod bazilikou Narození Páně v Betlémě v centrální části Palestiny a představuje symbol míru, lásky, naděje a přátelství, dorazí také letos na Kladensko. Přivezou ho tradičně skauti, a to do kladenského centra Církve Bratrské v ulici Václava Pázdrala (17. prosince), do kladenské kavárny v Suchardově ulici (22. prosince) do Unhoště na Václavské náměstí (16. prosince), na buštěhradské náměstí (23. prosince) nebo také ke kulturnímu domu v Brandýsku (24. prosince).

Vedle zmiňovaných lákadel si veřejnost může v Kladně a okolí užít také různé jednodenní akce. V Městském divadle Kladno se v pondělí 18. prosince uskuteční vánoční koncert Hej, mistře (19:00), ve středu 27. prosince je pak na programu v kostele Nanebevzetí Panny Marie Rybova Česká mše vánoční (18:00). Milovníci hudby se mohou naladit na Štědrý den již v sobotu 23. prosince, kdy se ve družeckém kostele koná vánoční koncert muzikálového zpěváka Jakuba Vostřáka (19:00). Ve stejné obci, tedy ve Družci, se pak v sobotu 30. prosince uskuteční oblíbený pochod Zimní Družecká šlápota (9:30). O den později se pak koná silvestrovský pochod ve Stochově (7:00). Oslavit vstup do nového roku 2024 pak budou moci lidé 1. ledna na Sítné v Kladně, odkud bude možné sledovat novoroční ohňostroj (18:00).