Mladoboleslavský rodák Vladimír Svoboda byl zakladatelem oddílu PZ Kladno. Rukama mu prošlo nespočet hvězdných i méně známých hokejistů. „Svoboda stál u vůbec prvního titulu pro kladenský hokej v roce 1956, kdy slavil prvenství s dorostem Pézetky,“ uvedli na adresu člena Síně slávy kladenského hokeje na svém webu Rytíři Kladno.

Kromě toho legendární trenér působil chvíli také u A-týmu Kladna, trénoval i v polské Toruni nebo ve švýcarském Chiasu. Ve svém životopisu má také funkci šéfa juniorské reprezetnace.

Odešla legenda, odešel člověk, který pro hokejové Kladno odvedl nesmírný kus práce. Hovořili jsme s ním před necelými 14 dny. I přes své zdravotní potíže z jeho hlasu a vyprávění vyzařovalo neustálé mládí a nadšení pro lední hokej. Těšil se na otevření opraveného zimního stadionu a na oslavy 70. narozenin Pézetky. Těšil se, až přijde mezi naši mladou krev PZ a povypráví všem o začátcích našeho klubu,“ napsali na své stránky zástupci PZ Kladno.

Vladimír Svoboda je vskutku nezapomenutelným trenérem. No, posuďte sami. Koučoval například Vimmera, Karase, Lidického, Müllera, Kaberleho, Nelibu, Krásu, Křiváčka, Skrbka, Pospíšila, Nedvěda, Kameše, Kruliše, Mikoláška, Tona, Burgera, Vejvodu, Pateru nebo třeba také Jágra a mnohé další.