Parkování ve městě při současné hustotě automobilové dopravy samo o sobě není snadné. O to hůř se místo hledá, když v ulicích postávají desítky vozidel, z nichž mnohé roky do provozu nevyjely a jejich technický stav to ani neumožňuje. Takové automobily začali v srpnu kladenští strážníci označovat žlutými samolepkami upozorňujícími na to, že pokud majitel nezjedná nápravu, bude vozidlo na jeho náklady odtaženo. 

Snadno odstranitelnou samolepkou označují vozidla, která nesplňují podmínky pro provoz na pozemních komunikacích – to znamená, že vykazují známky vraku nebo jim před půlrokem a více propadla technická oprávněnost k jízdě. 

„Přestože o těchto vozidlech strážníci vědí a předávají je k řešení příslušnému správnímu orgánu, občané si stěžují na nečinnost hlídek. Na první pohled totiž není patrné, zda je vozidlo jako nezpůsobilé evidováno. Žlutá samolepka má jednak upozornit provozovatele, že jeho vozidlo neodpovídá stanoveným podmínkám a nelze jej odstavovat na pozemních komunikacích, a jednak poslouží občanům jako informace, že odstavené vozidlo a jeho provozovatel jsou v řešení příslušným správním orgánem,“ říká ředitel Městské policie Kladno Michal Strieborný.

Strážníci tak ve spolupráci s právním oddělením a dopravním odborem Magistrátu města Kladna přitvrzují v boji proti vrakům, které blokují parkovací místa, hyzdí vzhled města a ztěžují úklid v ulicích. Není také výjimkou, že opuštěná vozidla vyhledávají osoby bez domova, které se do nich „nastěhují“ a jejich okolí postupně mění na skládku odpadků. Jen za první týden označování odstavených vozidel evidovali strážníci přes sto vraků. V nadcházejících dnech zaregistrovali desítky dalších. Pokud majitelé sami nezareagují, budou vozidla na jejich náklady po uplynutí stanovené lhůty odtažena.