Kladno je dlouhodobě zvyklé hrát v hokejbalovém světe prim. Po loňském výbuchu, kdy tým tak tak proklouzl do play off, v němž alespoň odehrál důstojnou čtvrtfinálovou sérii s pozdějším mistrem Kert Parkem, tým doplnilo několik zkušených hráčů, kteří měli za cíl posunout Rysy zpátky na výslunní.

Brankoviště vyztužil reprezentant Leoš Gerlich, obranu zase mistr světa Jan Pospíšil. Zkušeným borcem je také univerzál Jaromír Markytán. Po říjnovém návratu Jakuba Haismana ze Švýcarska se zdálo, že trenéři Slavomír Švancar s Jaroslavem Procházkou starším budou mít do sezóny k dispozici vyvážený mix zkušených borců a dobře motivovaných mladíků, jenže idylické plány začala pozvolna drolit zranění. 

Někdejšího kapitána Martina Špačka po většinu sezóny do hry nepustilo pracovní vytížení a rodinné povinnosti, ze zdravotních důvodů tým střídavě postrádal Jakuba Haismana, Ondřeje Pražáka či Jaromíra Markytána, sezóna předčasně skončila Jiřímu Singerovi, Jaroslavu Procházkovi mladšímu a Milanu Schnaubeltovi. V něm Kladno před nejdůležitější částí sezóny ztratilo nejproduktivnějšího hráče a nejlepšího střelce. V reakci na rozsáhlou marodku tým pro play off povolal útočníka hokejového Kolína Zdeňka Krále a z Hostivaře se vrátil forvard Michail Potekhin. Celkem se v týmu během základní části protočilo ke třiceti hráčům. 

Pokud lze na absenci zkušených borců nalézt alespoň malé pozitivum, je to prostor, který ve hře dostali junioři. Lukáš Patera byl stabilním členem základní sestavy už druhý rok po sobě, většinu sezóny odehrál také Filip Jedelský a ostruhy si získávali i Jiří Rod s Vojtěchem Šimůnkem. 

„Já musím tým za základní část pochválit. Odehráli jsme to dobře navzdory všem problémům, které po cestě přišly, a že jich bylo hodně. Na jaře jsme měli zpočátku lehčí los, tam jsme posbírali některé body, které jsme pak nedokázali získat s lépe postavenými týmy, ale celkově jsme s umístěním v první čtyřce spokojení,“ hodnotil základní část kouč Jaroslav Procházka starší.

Rysové v dlouhodobé části sezóny nakonec z 22 zápasů uhráli 13 vítězství v základní hrací době, jednu porážku po prodloužení a osm po základní hrací době. S celkovými 40 body v tabulce obsadili čtvrté místo, přičemž za třetím týmem zůstali s úctyhodným odstupem, oproti pátému Svítkovu získali tři body navíc. A právě s Hvězdami z pardubického předměstí Kladno zatím neúspěšně měří síly ve čtvrtfinále play off.

„My si věříme. Víme, kde je naše síla. Máme skvělou brankářskou dvojici a zkušenou obranu, do které dobře zapadl nováček Barták. Ten udělal letos největší posun. Chceme stavět na poctivé hře odzadu a pokud se dáme zdravotně v mezích možností dohromady, poskládáme tři solidní lajny,“ řekl ještě před začátkem série Procházka a ohledně ambicí uvedl jasně: „Chceme Kladno vrátit aspoň do top čtyřky. Svítkov má dobrý tým, před play off posílili a loni hráli semifinále, takže nabrali i nějaké zkušenosti, ale my si věříme. Vypadnutí ve čtvrtfinále bychom brali jako neúspěch. Jdeme zabojovat o postup mezi nejlepší čtyři a tam už to bude otevřené.“